Suriname en Alcoa zetten zich in voor behoud Suralco
19 Jul 2014, 15:00
foto
Dilip Sardjoe, voorzitter stuurgroep


De Surinaamse stuurgroep, onder voorzitterschap van Dilip Sardjoe, had een positief onderhoud in Brazilië met Aquilino Paolucci, de regionale president van Alcoa voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Ook Marc Waaldijk, algemeen directeur Staatsolie, en Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, namen hieraan deel. Aan de zijde van Alcoa zat ook aan Suralco's directeur Ruben Halfhuid. Sardjoe deelde op een persconferentie die president Desi Bouterse belegde vandaag, zaterdag, mee dat beide partijen zich zullen inzetten voor behoud van Suralco.


Sardjoe zei niet veel te kunnen uitweiden over het onderhoud omdat eerst De Nationale Assemblee ingelicht moet worden. De problematiek rond Alcoa/Suralco is door de president aan de orde gesteld in het parlement, waar van beide zijde ondersteuning is gekregen. Bouterse en Sardjoe zeiden dat het niet elegant is tegenover de volksvertegenwoordiging om via de pers te vernemen hoe het gesprek is gelopen. Na het onderhoud tussen de stuurgroep en Alcoa is er een gezamenlijke verklaring opgesteld.

Uit de summiere mededelingen die Sardjoe deed, kan worden opgemaakt dat de toon van de bespreking heel anders was dan een eerder onderhoud met Paolucci. Suriname heeft voorstellen gedaan die door Alcoa bestudeerd zullen worden. Sardjoe wilde op vragen nog kwijt dat in augustus een vervolggesprek komt. De problemen rond aanvoer van bauxiet en de energieprijs, zullen dit jaar nog worden opgelost. Bouterse en Sardjoe toonden zich optimistisch over het behoud van de bauxietindustrie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May