Bouterse benadrukt enorme mogelijkheden China en BRICS
19 Jul 2014, 13:08
foto
President Desi Bouterse (midden) tijdens de persconferentie. Aan de hoofdtafel zitten ook Dilip Sardjoe, voorzitter stuurgroep Energie/Alcoa, ambassadeur in Brazilië, Marlon Mohamed Hoesein, minister Winston Lackin en ambassadeur Arnold Halfhide.


President Desi Bouterse raakt niet uitgesproken over de mogelijkheden die vooral China biedt aan Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied. Het staatshoofd is ook enthousiast over de bilaterale relatie met India. Hij had een veelbelovend onderhoud met premier Narendra Modi. Dit kwam naar voren tijdens een zaterdag gehouden persconferentie. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken deelde mee dat Modi een uitnodiging aangenomen heeft om in januari naar Suriname te komen. Dan is de Indiase premier weer in de regio.

De president zal met het bedrijfsleven praten om de kansen aan te grijpen die China biedt. Het gaat om astronomische bedragen op verschillende gebieden. Er is volgens Bouterse veel werk aan de winkel en Suriname moet de mogelijkheden niet voorbij laten gaat. De Chinese president Xi Jinping heeft tijdens een speciale bijeenkomst met Celac de samenwerkingsgebieden opgesomd.

Bouterse was aan het hoofd van een delegatie in Brazilië, waar de BRICS-landen bijeen waren. De landen van Zuid-Amerika waren uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst waar de samenwerkingsmogelijkheden zijn besproken. De oprichting van de BRICS-bank is een belangrijke stap. Het zal nog twee jaar duren voor deze bank operationeel is. De president benadrukte dat wat China te bieden heeft, gelijk kan worden aangesproken. Er moeten goede projecten worden geschreven en ingediend. Hij wil niet dat Suriname de boot mist en zal er alles aan doen dat het land er profijt van heeft. Binnenkort volgt er een bijeenkomst met het bedrijfsleven om de stappen die genomen kunnen worden te bespreken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May