Minister Hok: Goudprijs moet niet verder dalen
19 Jul 2014, 08:00
foto
Iamgold/Rosebel Gold Mines en minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (midden) op een persconferentie na de aandeelhoudersvergadering. Hij wordt geflankeerd door Tom Ohrling, general manager Rosebel Gold Mines en Sharmilla Jadnanansing, de Legal & Corporate Affairs Manager.


Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen hoopt dat de internationale goudprijs niet verder daalt, maar gaat stijgen. Iamgold Rosebel Gold Mines heeft in 2013 slechts US$ 57 miljoen aan winst geboekt. Haast een vierde deel van de US$ 220 miljoen winst in 2012. De oorzaak ligt in een afgenomen productie en de lage internationale goudprijs. "Als de goudprijs lager wordt, zal het moeilijker worden om nieuwe investeringen aan te trekken" uitte Jim Hok, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, zijn zorgen.


Vrijdag zijn in Torarica de bedrijfsresultaten bekendgemaakt tijdens een algemene aandeelhouders vergadering. De overheid heeft 5 procent aandelen in de onderneming. De vertegenwoordigers van het bedrijf deelden mee dat maatregelen getroffen worden om betere resultaten te boeken. Het terugdringen van de productiekosten heeft prioriteit. Er zijn projecten gaande om het energievraagstuk om te lossen. Men is bezig een ‘solar farm’ aan te leggen. De honderden zonnepanelen zullen in staat zijn om 5 megawatt te leveren. De ‘focus’ van het mijnen wordt gelegd op zacht gesteente om energie- en materiaalverbruik te verminderen. De uitbreiding van de bestaande productie-installaties is verschoven naar een tijdstip tussen 2015 en 2016. "We moeten niet vergeten dat de kosten die het bedrijf maakt ook afgaat van ons aandeel" merkte Hok op.

Met de klein mijnbouwers die op ‘Roma Pit’ actief waren is door tussenkomst van president Desi Bouterse een overeenkomst bereikt. ‘Roma Pit’ is van zacht gesteente en het bedrijf maakt zich klaar om er te mijnen. Overeengekomen is dat de groep verhuisd wordt naar het oosten van ‘Roma Pit’. De weg die leidt naar de afgesproken plek wordt aangelegd en kost US$ 500.000. Er moet nog een brug gebouwd worden over de Mindrinetirivier om de aangewezen plaats te bereiken. Het plan was bedoeld voor de 100 goudzoekers van Makamboa maar de groep is uitgegroeid tot ruim 1000 man. "De weg en de brug moeten af", zei Hok. "Dan komen we in een andere situatie."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May