Spannende eindfase Interclubschaakkampioenschap 2104
19 Jul 2014, 02:00
De schaakvereniging Rukhmania tegen CSV.

De Surinaamse Schaakbond rondt dit weekend het Interclubschaakkampioenschap 2014 af. De clubkampioenschappen worden in twee klassen afgewerkt. In de topklasse doen er vier schaakverenigingen mee en in de Eerste klasse participeren er twaalf teams. De schaakverenigingen Het Jonge Paard en Rukhmania hebben in de topklasse de beste papieren om de eerste plaats op te eisen. In de eerste klasse doet de debuterende Schaakcombinatie Welgelegen het zeer goed, aangezien ze na 5 gespeelde rondes ongeslagen koploper is.

Topklasse
Zowel Rukhmania als Het Jonge Paard staan aan kop in de Topklasse met 5 competitiepunten. Ze worden op de voet gevolgd door Combinatie Schaakvereniging (CSV) met 4 punten. Hekkensluiter in deze competitie is schaakvereniging Caissa’83 met 2 punten. Rukhmania die regerend kampioen is in deze klasse moest reeds in de tweede ronde een bittere pil slikken tegen Het Jonge Paard. Bij Rukhmania is de grote afwezige de Fidemeester Dewperkash Gajadin. Combinatie Schaakvereniging liet ook van zich horen en wist in de derde ronde Rukhmania op een gelijkspel te houden en won in de vierde ronde van Het Jonge Paard. Caissa’83 verloor 2 keer van Rukhmania en speelde 2 keer gelijk tegen respectievelijk Het Jonge Paard en CSV.

Het spelsysteem dat gehanteerd wordt, is een dubbele round robin. Hierdoor komt elk team 2 keer tegen elkaar uit. Dit weekend worden de laatste twee rondes afgewerkt, met onder andere de titanenstrijd tussen Rukhmania en Het Jonge Paard.

Eerste klasse
Schaakcombinatie Welgelegen wist in de eerste klasse vriend en vijand te verrassen. De schaakvereniging die ruim 3 jaar geleden is opgericht door bondsvoorzitter Frank Lo Kim Lin wist 10 competitiepunten te scoren uit de 5 gespeelde rondes. Deze vereniging werd vorig jaar kampioen van de Aspirantenklasse en laat dit jaar al van zich horen in de hogere klasse. Op de tweede plek staat Combinatie Schaakvereniging met 8 competitiepunten. Rukhmania, Het Jonge Paard en Stibula staan op een gedeelde derde plek met 6 competitiepunten. De top 2 van deze klasse zal promoveren naar de Topklasse.

De volgende ronde is vandaag en de laatste ronde wordt gehouden op zondag 20 juli.
Na de laatste ronde volgt de diploma-uitreiking van de schaakexamens en vervolgens de prijsuitreiking van de interclubkampioenschappen.