Suriname wil toetreden tot internationaal landbouwverdrag
17 Jul 2014, 22:20
foto
De NCCPGR-delegatie bij een kennismakingsbezoek aan minister van LVV, Soeresh Algoe. (Foto: LVV)


Een vertegenwoordiging van de Nationale Coördinatie Commissie voor Plantgenetische Hulpbronnen (NCCPGR), heeft de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, het PGR Strategisch Plan voor Suriname aangeboden dat door de NCCPGR is ontwikkeld. De delegatie hield gisteren ook een presentatie over het Internationaal Verdrag inzake Plantgenetische Hulpbronnen voor Voedsel en Landbouw (ITPGRFA).

Het algemeen doel van de NCCPGR betreft het bevorderen van het behoud en duurzaam gebruik van plantgenetische hulpbronnen (Engels: plant genetic resources (PGR)), zegt de voorlichting van LVV.

Basis voor voedselzekerheid
PGR vormen de biologische basis voor voedselzekerheid en zijn direct, of indirect, verantwoordelijk voor het levensonderhoud van een ieder op aarde. PGR omvatten land- en tuinbouwgewassen, voedergewassen, hout en bosbijproducten, en eetbare paddenstoelen & micro-organismen. Deze hulpbronnen worden onder meer gebruikt voor voedsel, voeder voor landbouwhuisdieren, vezel, kleding, bouw, dakbedekking en energie.

Het ministerie van LVV geeft aan dat het landbouwbeleid voor Suriname beoogt het waarborgen van agrarische gezondheid, voedselzekerheid en voedselveiligheid voor de totale Surinaamse bevolking en de regio. Het vergroten van de bijdrage van de agrarische sector aan de nationale economie en duurzaam beheer en gebruik van PGR zijn voorwaarden om de beleidsdoelen te realiseren.

Algoe heeft bij dit bezoek officieel kennisgemaakt met de NCCPGR. Na de discussie, die volgde op de presentatie, werd besloten om het verdrag door te geleiden naar de vicepresident met het advies om goed te keuren dat Suriname toetreedt tot het ITPGRFA. In het ITPGRFA wordt benadrukt dat conservering van gewasrassen door landbouwers een essentieel onderdeel is van duurzame landbouw. Momenteel zijn al 131 landen partij bij dit verdrag.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May