Stuurgroep presenteert beleidsplan tegen huiselijk geweld
17 Jul 2014, 01:00
foto
Carmen Rasam, voorzitter stuurgroep 'huiselijk geweld'.


Huiselijk geweld moet beter worden aangepakt op korte termijn. De stuurgroep ‘huiselijk geweld’ van het ministerie van Justitie en Politie heeft het concept ‘nationaal beleidsplan huiselijk geweld 2014-2017' woensdag gepresenteerd. Tijdens een workshop hebben verschillende ngo's en overheidsinstellingen het document kunnen voorzien van commentaar en aanvullingen. De presentatie van het plan heeft ook als doel draagvlak te creëren onder de verschillende hulpverleningsorganisaties.

Volgens voorzitter van de stuurgroep, Carmen Rasam, zijn er in het plan aandachtsgebieden geïdentificeerd waaronder wetgeving, waar er meldpunten moeten komen en hoe trainingen op te zetten. Rasam benadrukt ook het belang van centrale dataverzameling omdat er op basis hiervan beleid gemaakt kan worden.
Huiselijk geweld is elke vorm van lichamelijk, seksueel, fysiek of financieel geweld dat wordt gepleegd door een persoon tegen een andere. ”Het is een ernstige schending van mensenrechten. Suriname heeft zich nationaal en internationaal gecommitteerd om deze ernstige vorm van geweld te bestrijden”, zegt minister van Justitie & Politie, Edward Belfort.

Het ministerie is volgens hem reeds bezig met de aanpak van deze problematiek. Zo is het bureau vrouw- en kinderbeleid opgezet, een interdepartementale stuurgroep geïnstalleerd en een platform aanpak huiselijk geweld ingesteld. In Paramaribo en Nickerie zijn twee bureaus voor slachtofferhulp opgezet om ondersteuning te geven. De bewindsman geeft aan dat het een concreet uitvoerbaar actieplan moet zijn, dat door alle betrokkenen wordt gedragen.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May