Nieuwe organisatie belast met viering Dag der Inheemsen
15 Jul 2014, 22:00
foto
Nardo Aloema voorzitter OIS (2e van links), naast hem
Sirito-Yana Aloema, voorzitter van de organisatie die nu de activiteiten organiseert met enkele bestuursleden op een persconferentie in de Palmentuin. (Foto: Raoul Lith)


Ook dit jaar zijn er diverse activiteiten gepland rond de Dag der Inheemsen op 9 augustus. De ‘stichting Herdenking Nationale dag der Inheemse Volken in Suriname’ is vanaf dit jaar belast met de viering rond deze dag. Van 7 tot en met 9 augustus zullen activiteiten zoals lichaamsbeschildering, sambura, de Amazonemarkt, een Maya- vuurceremonie en andere optredens in de Palmentuin worden gehouden.

Acht jaar lang heeft de Organisatie voor Inheemsen in Suriname (OIS) kunnen zorgen voor de feeststemming in en rondom de Palmentuin. Volgens de voorzitter van OIS, Nardo Aloema, is het bij de herdenking van deze dag belangrijk de vraagstukken van deze groep niet te vergeten. Vaak worden de inheemse volken in de wereld niet gezien noch gewaardeerd. Zijn organisatie vraagt ook daar aandacht voor.

Sirito-Yana Aloema, voorzitter van de organisatie die nu de activiteiten houdt, zegt dat "als je je eigen mensen naar voren wil brengen, je het gestructureerd moet doen". Hij raad inheemsen aan zich aan te sluiten bij een organisatie. “Als je je bundelt sta je sterker dan als je individueel zou staan”, meent hij. Aloema zegt dat inheemsen zichzelf en hun verleden niet moeten verliezen in de moderne omgeving, hoewel hij erg blij is met alle ontwikkelingen. De stichtingsvoorzitter benadrukt dat er dit jaar structureler te werk zal worden gegaan. “Wij willen werken naar een stichting die landelijk gaat opereren, waarbij alle dorpen bij ons kunnen komen.” Momenteel organiseren de 53 inheemse dorpen zelf ook activiteiten op deze dag. Nu zou, indien mogelijk, ook hierin een bijdrage geleverd kunnen worden door de stichting. Hij hoopt met de samenwerking met de overheid dit jaar een nog betere viering te organiseren. De onkosten zijn geschat op SRD 60.000.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May