Vergunning belangrijke stap tot ordening bootsector Albina
11 Jul 2014, 02:00
foto
Het ministerie van TCT reikt vergunningen uit aan bouthouders van Albina. (Foto:BIC Marowijne)


Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft met het uitreiken van dertig boothoudersvergunningen te Albina een belangrijke stap gezet tot ordening van deze sector in de grensstad. Woensdag kondigde minister Falisie Pinas van TCT tijdens een seminar van NV Havenbeheer aan dat de ordening zou komen in Albina. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling. Donderdag voegde hij de daad bij het woord. Ook is aangekondigd de rehabilitatie van de haven en de aanmeersteiger.

Het gaat om boothouders die dienst doen bij de oeververbinding tussen Suriname en Frans-Guyana. Oscar Awese, coördinator TCT Marowijne, is blij met deze stap. Volgens hem was twaalf jaar geleden een dependance van TCT geopend te Albina. Toen zag voormalig TCT-minister Alice Amafo reeds de noodzaak in van de ordening. Volgens Pinas is het watertransport momenteel één van de belangrijke bindmiddelen voor personen en handelsbetrekkingen tussen Suriname en Frans-Guyana. Het grensstadje Albina is de directe ‘point of entry’.

De conceptwet Binnen- en Kustvaart is reeds af en het doorvoeren van een vergunningenstelsel gestoeld op kwaliteitsbeoordeling voor het verhogen van de betrouwbaarheid van de binnenvaart en kustvaart is reeds in place. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er bootvergunningen verstrekt aan de eigenaren die de route Albina-St. Laureant onderhouden. Zij zullen voortaan legaal hun diensten kunnen verlenen aan het publiek.

In totaal zijn er 200 boothouders geregistreerd, waarvan 150 aanvragen zijn gescreend door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Van dit aantal zijn 30 aanvragen gehonoreerd, zegt Michael Amafo, directeur van de MAS. Hij hoopt dat met deze stap de andere boothouders zullen volgen.

Ala-D Media
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May