Sport- en Jeugdzaken richt 'satellietvereningen' op
10 Jul 2014, 20:30
foto


“De FIFA (Fédération Internationale de Football Association) heeft per direct de voetbalbond van Nigeria geschorst. Dat betekent dat het land, achtste finalist op het WK in Brazilië, voorlopig geen officiële wedstrijden mag spelen. Ook voor clubs zijn internationale duels voorlopig verboden. Na de uitschakeling op het WK constateerde de FIFA verregaande bemoeienissen van de nationale regering met de Nigeriaanse bond NFF. Dat is volgens de FIFA-regels niet toegestaan. Zo werd voorzitter Aminu Maigari na aankomst uit Brazilië op last van Minister van Sport gearresteerd en werden andere officials van de bond uit hun functie gezet naar aanleiding van de uitschakeling op het WK tegen Frankrijk (2-0)”.

Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, het Onderdirectoraat Hoofd Afdeling Onderzoek, Informatie en Kaderopleiding (OIK) heeft de afgelopen jaren er stevig werk van gemaakt om satelliet sportverenigingen op te richten en daarna een georkestreerd bestuur te plaatsen.

In de Surinaamse atletieksport, boks en wielren wereld is het geen onbekend fenomeen. Door onder andere gebruik te maken van het budget van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en verstrekken van sportmateriaal, oneigenlijke subsidies en vriendendiensten en gunsten, worden de satellietverenigingen - zonder noemenswaardige bijzonder aantal leden- behoorlijk in de watten gelegd en daardoor in de tang en controle van Sport- en Jeugdzaken gehouden.

Vaste praktijk is ook dat op de bondsvergaderingen een ‘lanti’ ambtenaar onder het mom van liefde voor de sport met meerdere machtigingen van ‘satellietverenigingen' komt zwaaien om zaken een persoonlijke richting te geven en naar eigen hand te zetten. Onbekend is ook niet, dat ambtenaren van Sport- en Jeugdzaken, zogenaamd gehuld als bestuurders van sportverenigingen ook nog dienst doen als handlangers in de verschillende bondsbesturen.

Onlangs heeft de Surinaamse Atletiekbond aan de voorzitter van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) laten weten dat het niet gebruikelijk is dat ‘de Bond der Bonden’ direct van gedachten wisselt met lidverenigingen en in sommige gevallen ook nog rechtstreeks met sporters.
Overigens zondigt de SOC hiermee over haar eigen en internationale regels.

De IAAF (International Association of Athletics Federation), AIBA (International Boxing Association) en Union Cycliste Internationale (UCI) volgen deze zorgelijke ontwikkelingen in Suriname met argusogen, waarbij door handelen van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, Suriname voor de zoveelste keer in diskrediet dreigt te worden gebracht, vanwege machtsdronken ambtenaren om den brode.
Wie o wie zal hier eindelijk paal en perk aan kunnen stellen en een halt hieraan toeroepen?

Mr. Ramesh Malahe
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May