Hoefdraad: Spaar- en Stabiliteitsfonds niet van de baan
08 Jul 2014, 22:00
foto
Deelnemers aan de workshop 'Financiële stabiliteit in Suriname.'


Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zegt dat de invoering van het Spaar- en Stabiliteitsfonds zeker niet van de baan is. Suriname zou op zo een fonds kunnen terugvallen ingeval van daling van de goudprijs op de internationale markt en in de actuele situatie in de aluminiumsector, waarbij de Suralco drastisch de productie wil terugbrengen. Het fonds zou in zulke gevallen de gevolgen voor het land kunnen opvangen.

“We doen het goed, maar blijven een kleine economie die erg afhankelijk is van de inkomsten van slechts een paar goederen. Als er iets gebeurt op de wereldmarkt, zoals een zware val van de prijs van de goederen, gaan wij het moeten doen met reserves die we hebben opgebouwd en van wat we nog buiten kunnen vinden.” Volgens Hoefdraad zal dit fonds ingevoerd worden. De regering heeft het ingediende concept alleen teruggenomen bij het parlement, om enkele aanpassingen te plegen.

Gecompliceerd
Hoefdraad, die journalisten vandaag te woord stond bij de opening van de workshop ‘Financiële stabiliteit in Suriname’, zegt dat de privatisering van de Landbouwbank en het fuseringstraject van drie andere staatsbanken, nog altijd zal plaatsvinden. “De discussies zijn gaande. De intentie is al langer dan een jaar aangegeven door de regering.” Volgens hem is het een gecompliceerd traject en kan het misschien nog een aantal maanden duren voordat het zover is.

“Fusering is veel complexer dan privatisering”, zegt de banktopper, “maar we zijn op schema “. Hij benadrukt volledig achter dit plan van de regering te staan. “Fuseren zal de positie van de staatsbanken zeker sterker maken.”
Een speciale commissie is belast met de fusering. De regering moet besluiten of er bij de fusering een volledige staatsbank komt, of dat andere particulieren zich kunnen inkopen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May