Wet Nationale Zorg Verzekering politieke speelbal in DNA
08 Jul 2014, 08:00
foto


In De Nationale Assemblee zijn alle parlementariërs het er over eens dat de wet Nationale Zorg Verzekering (NZV) moet komen. Deze wet verplicht alle ingezetenen om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Echter zijn de verschilpunten tussen oppositie en coalitie over de inhoud uiteenlopend, waardoor de behandeling een politieke speelbal tussen partijen is geworden.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft maandag dan ook een ruime schorsing moeten inbouwen om de leden te kalmeren en hen terug te brengen tot de inhoudelijke behandeling van de ontwerpwet.
De coalitie die overigens behoorlijk wat op- en aanmerkingen heeft over de onvolledigheid van de ontwerpwet, prijst de regering voor het indienen bij het parlement voor behandeling. De Nieuw Front oppositie heeft meerdere malen moeten aanhoren in geen van haar regeerperiodes in staat te zijn geweest te komen met een nationale ziektekosten verzekering. Het heen er weer verwijten van elkaar ook buiten de microfoon bereikte een climax toen parlementariër Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) de coalitie van repliek diende. De coalitie kreeg het verwijt te horen dat zij met de indiening van deze ontwerpwet, in het verkiezingsjaar, bezig is deze aangelegenheid politiek te gebruiken om indruk te maken op de kiezers.

Gaandeweg oplossen
Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP), die voorzitter is van de commissie van rapporteurs, zegt dat het de bedoeling is dat de ontwerpwet wordt aangenomen. Hierdoor zullen alle Surinamers alvast verzekerd zijn van een basispakket aan ziektekosten. Gaandeweg zal de regering met verdere maatregelen komen om de wet werkbaar te maken. Volgens hem kunnen niet in één keer alle problemen die hebben gespeeld in het verleden, waardoor de wet niet kwam, worden weggewerkt. Voor de regering is belangrijk dat nu alle personen van 0 tot en met 16 jaar én boven de 60 jaar al zijn opgenomen in een pilotfase van de wet.

Toen na de schorsing Jessurun zijn spreekbeurt vervolgde, concludeerde hij dat de ontwerpwet niet werkbaar zal zijn. Volgens hem ontbreken alle belangrijke detail gegevens. Zo zouden er geen behoorlijke exercities zijn gedaan hoe groot het bestand van verplicht verzekerden in werkelijkheid is, verdeeld over verschillende categorieën. Net als in de pensioenwet blijkt dat deze wet niet compleet is en op vele plaatsen wordt verwezen naar nog niet bestaande staatsbesluiten van de regering.

Exacte gegevens ontbreken
Veel onduidelijkheden in de ontwerpwet hebben te maken met de hoogte van de premie, hoe het basispakket er echt uitziet, de competitie tussen de verzekeringsmaatschappijen waar de burger zich moet verzekeren. Ook de betaling van specialistische zorg is niet duidelijk verwoord in de wet en hoe lang daarvan gebruik kan worden gemaakt. Jessurun ziet graag dat de regering de wet terugneemt en het plan gefaseerd uitvoert. Volgens hem zal met de uitvoering van zo een onduidelijke wet de positie van veel verzekerden slechter worden dan nu het geval is.

Er is geen duidelijkheid over de positie van de werkgevers die in de ontwerpwet verplicht worden een ziektekostenverzekering voor hun personeel af te sluiten. Er is niet nagedacht over de verschillende soorten werkverbanden, studenten boven de 16 jaar die nergens als categorie genoemd worden, personen die niet werken en tal van andere aspecten. Vishnudatt heeft in het algemeen wel aangegeven dat de regering in alle gevallen zal inkomen. Dit staat echter niet zwart op wit in het ontwerp. Vandaag zal het ontwerp verder in behandeling worden genomen. Zowel oppositie als coalitie hebben de regering gevraagd met duidelijke antwoorden te komen op de gestelde vragen. Vooral het vraagstuk rond de staatsbesluiten heeft gezorgd voor veel vraagtekens tijdens de behandeling.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May