Studenten op Cuba rekenen op hulp van Adhin
07 Jul 2014, 08:00
foto
Minister Ashwin Adhin in gesprek met een deel van de studenten die op Cuba studeren.


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft veel huiswerk meegekregen van Surinaamse studenten op Cuba. Adhin heeft met een deel van de studenten een onderhoud gehad in hotel Melia in Santiago de Cuba.
Hoewel de studenten heel blij waren met de ontmoeting, werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele zorgpunten te bespreken.


De studenten hebben behoefte aan een vast aanspreekpunt op Cuba. “Er zijn wel mensen bij wie we terecht kunnen maar zij kunnen niet altijd”, opperde Faizel Wilnis die voor dierenarts studeert. De studenten maken zich ook zorgen over werkgelegenheid na de studie. De ambtelijke molen draait te traag en het duurt maanden, zelfs jaren voordat afgestudeerden aan het werk kunnen. Ook hebben zij graag een platform waar zij hun ideeën kunnen laten horen. “We zijn hier voor het land. Wij willen graag iets terugdoen met de inzichten en kennis hier opgedaan”, stelt Wilnis. Chevron Terborg en Sarah Samijadie, beiden studenten geneeskunde, hebben graag dat het besluit dat afgestudeerden samen Cuba verlaten, teruggedraaid wordt. “Niet iedereen studeert tegelijk af. Na je studie heb je hier niks meer te zoeken, maar je wordt op deze manier gedwongen langer te blijven”, leggen ze uit. Terborg vindt dat er ook mogelijkheden bekeken moeten worden om afgestudeerden te helpen met vrachtvervoer. “Het is niet alleen vertrekken maar ook opbreken. We hebben zeven jaar aan bagage”, merkt Terborg op.

Er bevinden zich 61 Surinaamse studenten in Cuba. Dinsdag moeten elf afstuderen. De studenten zijn blij met de aanwezigheid van honderden Surinamers. Fiesta del Fuego is opgedragen aan Suriname. “Het is een verademing. We voelen ons thuis. We kunnen gewoon weer Nederlands en Surinaams praten”, zegt Samijadie vrolijk. “Dat de minister ons heeft opgezocht en toegezegd heeft te werken aan oplossingen doet ons heel goed.” Om de extra vracht van de studenten, merendeels studiemateriaal, mee te nemen naar Suriname, heeft de minister gedaan gekregen dat alvast een deel met de terugkerende charters meegaat.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May