DNA-leden bespreken knelpunten gezondheidszorg
06 Jul 2014, 10:00
foto
Assembleelid Diana Pokie


Leden van De Nationale Assemblee (DNA) uit het binnenland, hebben gesprekken gevoerd met het ministerie van Volksgezondheid en de Medische Zending. Dit naar aanleiding van opmerkingen en het beklag die zijn gedaan tijdens de begrotingsbehandeling over de medische zorg in het binnenland. Vicepresident Robert Ameerali had toen beloofd dat het gesprek zou komen en dat er gekeken zou worden naar gepaste oplossingen.

Diana Pokie ( A-Combinatie) zegt dat jarenlang de zorg van de Medische Zending in het binnenland goed is geweest. Echter is er geruime tijd sprake van minder kwaliteit, slechte voorzieningen, terwijl de relatie tussen de arts en de gemeenschap slecht te noemen is. Het Brownsweggebied eist dat de arts wordt vervangen. Een knelpunt is dat de arts niet makkelijk patiënten verwijst voor verdere specialistische behandeling. Volgens de medicus zou de doorverwijzing volgens voorop gestelde protocollen moeten gebeuren. Patiënten die op eigen initiatief specialistische hulp zoeken in Paramaribo, krijgen vaker te horen dat zij allang verwezen hadden moeten worden.

Pokie vindt dat de kwestie tussen arts en gemeenschap van meerdere kanten bekeken moet worden. Bij verwijzing is er ook geen opvang voor patiënten. “Zoiets als een doorgangshuis waar ze kunnen blijven als zij niet meteen kunnen afreizen”, zegt Poki. Daarnaast is het reizen naar de hoofdstad een kostbare aangelegenheid. De directie van de Medische Zending zou ook hebben aangegeven dat om de zorg te optimaliseren de subsidie aan de stichting vanuit de overheid verhoogd zal moeten worden. Het ministerie heeft aangegeven dat, dit besluit door Ameerali genomen moet worden. De vicepresident was toen het gesprek plaatsvond naar de Caricom-jaarvergadering.

Structurele oplossingen
Afgesproken is dat op geregelde basis zulke gesprekken zullen plaatsvinden waarbij ook districtscommissaris Yvonne Pinas van Brokopondo aanwezig zal zijn. ”Hoewel de mensen van Brownsweg helemaal niet willen dat de arts aanblijft, heeft de minister voorgesteld dat geprobeerd wordt door tussenkomst van het traditioneel gezag van Brownsweg een gesprek te hebben met de arts”, zegt Pokie. Volgens minister Michel Blokland van Volksgezondheid is het moeilijk een nieuwe arts voor het gebied te zoeken, omdat medici niet makkelijk kiezen om in het binnenland te werken. De huidige arts is evenwel ook niet permanent in het gebied maar om de twee weken, wat ook een knelpunt is voor de bewoners.

In verdere gesprekken zal gekeken worden naar de mogelijkheid dat niet de patiënten die verwezen worden hoeven af te reizen, maar de specialist. Er is ook gesproken over de praktische werking van de toekomstige wet waarbij elke Surinamer verplicht is een ziektekostenverzekering af te sluiten. Een grote groep binnenlandbewoners werkt niet in de particuliere sector of bij de overheid, “Hoe dat opgelost moet worden, is nog een vraagstuk waarin de wet ook niet voorziet’, zegt Pokie. Overigens vragen de binnenlandbewoners dat naast een permanente arts, de medicus zich ook beijvert om te communiceren in de taal van de gemeenschap.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May