Granman Aboikoni geroemd om bijdrage 'Saamaka vonnis'
06 Jul 2014, 00:00
foto
Het ontzielde lichaam van de granman Belfon Aboikoni in de speciale lijkkist.


Een delegatie van zestien personen van de Vereniging Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) heeft een condoleancebezoek gebracht aan de familie van de ingeslapen granman Belfon Aboikoni. Het ontzielde lichaam is te Asidonopo in een speciale lijkkist geplaatst. De VSG roemde het grootopperhoofd voor de bijdrage die hij geleverd heeft in het tot stand komen van het 'Saamaka vonnis', uitgesproken door het Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens.

Assembleelid Hugo Jabini zegt aan Starnieuws dat de VSG en waarnemend granman Albert Aboikoni het met elkaar eens zijn dat het grootopperhoofd zich ingezet heeft om de grondenrechten in orde te krijgen. Albert Aboikoni vroeg de VSG om samen te werken om de rouwperiode en de begrafenis van de granman zo goed mogelijk te organiseren. Hiermee is er ingestemd.

Op alle Saramaccaanse dorpen, organisaties en individuen werd een beroep gedaan om hun bijdrage te leveren in deze periode. Het gaat niet alleen om materiële en financiële zaken, maar ook in geestelijk opzicht. Tijdens de rouwperiode worden diverse rituelen uitgevoerd. Jabini vindt het belangrijk dat de strijdbijl wordt begraven waardoor "gaama in alle eer naar zijn laatste rustplaats kan worden begeleid". De begrafenis vindt over drie maanden plaats.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April