Oranje pas na strafschoppen naar halve finale
05 Jul 2014, 21:05

Het Nederlandse elftal heeft in 120 minuten geen doelpunt kunnen scoren tegen Concacaf kampioen Costa Rica. Oranje was beter in het nemen van strafschoppen en haalde met 4-3 uiteindelijk de halve finale. Bondscoach Louis van Gaal besloot vlak voordat de strafschoppen genomen zouden worden keeper Jasper Cillessen te vervangen door Tim Krul. Deze wissel bleek bijzonder goed uit te pakken, want Krul stopte twee penalty's van Costa Rica. Hij werd de grote held van Oranje. Nederland ontmoet woensdag Argentinië.

De Nederlanders konden geen opening vinden in de reguliere speeltijd. Een half uur verlenging leverde ook geen doelpunt op. De keeper van Costa Rica, Keylor Navas heeft een uitstekende job gedaan en wist vijftien keer zijn doel schoon te houden. Zijn ploeggenoten hebben slechts drie schoten op het doel van Nederland gelost.

Vijf minuten vóór tijd tijdens de verlenging, kreeg Costa Rica zijn eerste grote kans maar Cillessen kon met zijn voeten het doelpunt voorkomen, terwijl Wesley Sneijder aan de andere zijde ook weer eens de lat raakte.

Nederland speelde vier keer eerder tegen de Argentijnen op een WK. In 1974 (4-0) en 1998 (2-1) was Oranje de beste, terwijl de Zuid-Amerikanen in 1978 het sterkst waren in de finale (3-1). Acht jaar geleden bleef het 0-0 in de laatste wedstrijd van de groepsfase.