Asabina: Foute aanpak regering aanpassing loterij belasting
06 Jul 2014, 08:00
foto
Assembleelid Ronny Asabina


Assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP) vindt de poging van de regering om de verouderde loterijwet aan te passen een total verkeerde aanpak. Deze is teveel gericht op het willen voorkomen van belastingontduiking en fraude bij kansspelen, maar meer nog het inbouwen van de mogelijkheid om vorderingsaanslagen op te leggen. “Fundamentele wijzigingen en belangrijke tekortkomingen zijn tot nu toe niet in de wetswijziging opgenomen”, zegt Asabina aan Starnieuws.

De parlementariër die belastingdeskundige is, zegt dat “de intentie goed kan zijn, maar in dit stadium durf ik te zeggen dat de aanpak fout is”. Asabina zegt dat Suriname op het gebied van kansspelen ongetwijfeld gerekend kan worden tot Las Vegas en Panama. Ook in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika behoort Suriname tot de groten. “Het kan daarom nooit zo zijn dat de klanten overgeleverd worden aan de willekeur van de opererende bedrijven doordat de overheid de ontwikkelingen en bedrijvigheid in de branche niet kan bijbenen en bewaken”. Hij wijst er op dat er al geruime tijd een dispuut of levendige strijd waarneembaar en meetbaar is over het 'marktleiderschap' in Suriname op loterijbelasting (Canadian Bank Note en Yokohama) en er worden over en weer beschuldigingen geuit. “Op zich zou het niet slecht zijn, tenzij deze concurrentiestrijd zou worden overgelaten aan de werking van het vrije marktmechanisme en als de voorwaarden voor dit mechanisme in place zouden zijn”, zegt Asabina.

Voorspelbaar en transparant
Volgens Asabina zal de overheid in haar streven alle partijen gelijkwaardig moeten benaderen. De aanpak zal fundamenteel en integraal moeten zijn. Algemeen is volgens hem bekend dat een belastingstelsel moet voldoen aan de eisen van rechtsgelijkheid, rechtvaardigheid en doelmatigheid wil het maatschappelijk acceptabel zijn. Veranderingen van maatschappelijke opvattingen en ontwikkelingen, een veranderende belastingmoraal eisen een voortdurende en juiste aanpassing van de fiscale wetgeving. De fiscale ambities en maatregelen van de overheid zouden voorspelbaar en transparant moeten zijn. ”Ik ben van mening dat er een herbezinning moet komen op de manier waarop de fiscale ambities van de overheid worden geregeld dan wel tot uitdrukking worden gebracht en met de vraag of deze niet beter zou kunnen. Persoonlijk heb ik de veranderingen van de laatste jaren niet als fundamenteel en revolutionair ervaren. Eigenlijk is dat tot op de dag van vandaag nog steeds zo”, zegt Asabina.

De parlementariër vindt dat de afgelopen jaren slechts fragmentarische aanpassingen van fiscale wetten hebben plaatsgevonden. Aanpassingen die niet hebben bijdragen dat het fundament van het belastingstelsel is verbeterd en geactualiseerd. “In de praktijk maken wij geen fundamentele, geen integrale en noch minder samenhangende aanpassingen van fiscale wetsproducten mee. Waarvoor we staan is de uitdaging dat een ieder keurig aan zijn of haar fiscale verplichtingen voldoet en er niet de kantjes afloopt. Dit betekent dat wetgeving, organisatie, infrastructuur, spelregels, procedures, kennis en kunde in place moeten zijn. Onder meer moeten de werkarmen van de overheid, die belast zijn met toezicht en controle, in staat gesteld worden om hun kerntaken goed te laten uitvoeren, waaronder het identificeren en selecteren van risico’s”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May