Volksgezondheid komt met landelijk programma babyvoeding
04 Jul 2014, 22:00
foto
Minister Michel Blokland (foto: gov.sr)


Het ministerie van Volksgezondheid komt op 1 augustus met een landelijk programma gericht op babyvoeding en het gebruik daarvan. Minister Michel Blokland zei donderdag in De Nationale Assemblee dat het programma de verzekering geeft dat babyvoeding is gegarandeerd tot het eerste levensjaar van het kind. Zoals nu al het geval is zal elke moeder de gesubsidieerde babyvoeding in blik normaal kunnen aanschaffen. Het kind heeft recht op acht blikken babymelk per maand. Om het programma te begeleiden zijn twintig personen opgeleid. Zij hebben donderdag hun certificaat ontvangen.

De bewindsman deed deze mededeling, nadat de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front /NPS) informatie vroeg over het stopzetten van de subsidie op babyvoeding in het binnenland. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vroeg daarna het ministerie met een programma te komen rond wat babymelk is, voor wie en tot wanneer het gebruikt moet worden en wat de gevaren zijn van kunstvoeding voor kinderen. Simons vindt dat niet langer gesproken moet worden over babymelk maar over kunstvoeding. “Babymelk is nog altijd borstvoeding, want van kunstvoeding kunnen kinderen ook sterven”, zei Simons.

Programma een noodzaak
Aansluitend op Simons deelde Blokland mee dat het programma rond babyvoeding echt een noodzaak is. Hij ziet liever dat zuigelingen normaal borstvoeding krijgen. Het ministerie zal in het programma informatie geven aan vooral jonge moeders. Kunstvoeding in blik moet volgens Simons en Blokland, beide medici, gegeven worden tot het eerste levensjaar en dan in slechts gevallen waar het een noodzaak is zoals bij werkende moeders. “Moeders die niet werken moeten alleen borstvoeding geven”, stelde Simons.

Nog voordat het programma wordt gelanceerd zal het ministerie van Volksgezondheid ook een informatiedag hebben met de media. Het doel is dat eenduidige en juiste informatie aan de gemeenschap wordt gegeven. In het programma is een onderdeel opgenomen dat heet ‘veilig moederschap'. Het is een voorlichtingsprogramma waarbij moeders via de poliklinieken getraind worden. Blokland vindt dat gekeken moet worden naar een verruiming van verlof na bevalling. Volgens hem is het een internationale trend dat die wordt gebracht naar 16 weken. In Suriname is dat nu nog 12 weken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May