NLS wil drastische aanpak belasting op kansspelen
04 Jul 2014, 04:00
foto
Desiré Hooghart jr, directeur van de Nationale Loterij Suriname. (Archieffoto)


De Nationale Loterij Suriname (NLS) is voorstander van een drastische aanpak van het innen van belasting op kansspelen. Uit een recent uitgevoerd onderzoek is gebleken dat de staat jaarlijks tientallen miljoenen moet ontberen. Voor het belastingjaar 2014, zou de totale afdracht SRD 25 miljoen moeten bedragen. “Het zal echter maar SRD 8.2 miljoen zijn”, zegt Desiré Hooghart, directeur van de NLS aan Starnieuws.

Het jaarlijks mislopen van miljoenen, heeft te maken met veel onduidelijkheden in een oude wet van 1939, verkeerde interpretatie van die wet, willekeur in de sector en volgens Hooghart het gemis van kader, technologie en andere infrastructuur bij de Belastingdienst om de inning van belasting op een juiste manier te laten plaatsvinden. De NLS heeft vandaag een presentatie gehouden voor een commissie van het parlement die een nieuwe wet moet voorbereiden. In dit voorbereidend traject zal ook met de organisatoren van de kansspelen worden gesproken.

Meer duidelijkheid
Met de aanpak van de wetgeving op kansspelen zal ook meer duidelijkheid komen in het soort vergunningen dat voor kansspelen en voor hazardspelen wordt verleend. Volgens Hooghart is er wel sprake van een verouderde wet, maar is die wel duidelijk daarin. Toch is er een interpretatieverschil over welke vergunningen gelden bij sommige loterijen, die door casinohouders worden georganiseerd.

De directeur van de NLS zegt dat er commerciële en niet commerciële, de zogenaamde liefdadigheidstarieven, zijn voor het afdragen van belasting. Echter is er, ook bij de Belastingdienst een interpretatieverschil over het afdragen en innen van loterij belastingen. Bij de commerciële belasting geldt een tarief van 20 procent van het aantal verkochte loten plus 10 procent op de waarde van prijs, wat neerkomt op een totaal van 30 procent. Als aangetoond kan worden dat het gaat om een loterij met een liefdadigheidskarakter, wordt een tarief gebruikt van 15 procent. “Nu geven de bedrijven zelf aan onder welke categorie zij vallen”, zegt Hooghart.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May