La Rocque wil collectieve Caribische oplossingen
03 Jul 2014, 13:00
foto
Irwin La Rocque, secretaris-generaal van de Caricom (Foto: CMC)


Regionale landen moeten gezamenlijke oplossingen zien te vinden voor de grote uitdagingen die voortvloeien uit de steeds veranderende mondiale omgeving. Irwin La Rocque, secretaris-generaal van de Caricom, heeft deze oproep gedaan tijdens de 35ste Caricom-top te Dickinson Bay in Antigua en Barbuda. De driedaagse top is dinsdagavond gestart.

De bijeenkomst biedt Caribische overheden volgens La Rocque de mogelijkheid om te doen wat nodig is om “onze integratie regelingen effectiever te maken in antwoord op de dagelijkse uitdagingen.” In 1965 werd op dezelfde plaats de 'Dickensom Bay Agreement' getekend tot oprichting van de Caribische Vrijhandelsassociatie (Carifta), de voorloper van de Caricom. Antigua en Barbuda, Guyana en Trinidad en Tobago plaatsten toen hun handtekening onder het akkoord.

Om de transformatie te maken moeten regionale landen gemeenschappelijke oplossingen vinden voor de ernstige uitdagingen. Het gaat daarbij vooral om de economische positie die de zwaarbevochten verworvenheden van de Caribische gemeenschap bedreigen, stelde de Caricom-secretaris-generaal. "De structurele en institutionele kenmerken die de groei in onze kleine, kwetsbare economieën beïnvloeden, spannen samen om ons vermogen om internationaal te concurreren te beperken. Ze leggen onze kwetsbaarheid voor externe gebeurtenissen bloot en beperken ons vermogen tot aanpassing." De kwetsbaarheid wordt volgens La Rocque aangetoond door de aanhoudende effecten van de wereldwijde economische en financiële crisis in de regio die onder andere resulteren in hardnekkig lage groeicijfers.

Dat toegevoegd aan een zware schuldenlast en dalende fiscale inkomsten, laat voor de regeringen weinig beweegruimte. Het wordt nog zwaarder omdat de internationale financiële instellingen en onze ontwikkelingspartners de misleidende cijfers van het inkomen per hoofd gebruiken om ons uit te sluiten van de broodnodige tegemoetkomende ontwikkelingsfinanciering, sprak La Rocque.

Gezamenlijke oplossing
Belangrijker is dat noch de economische en financiële crisis, noch de oorzaken van klimaatverandering hun oorsprong hebben in het Caribisch Gebied, ging de hoge Caricom-functionaris verder. “Er is echter een analytische bewijs om aan te tonen dat hun impact op de economieën van de meeste Caricom-landen de schuld en budgettaire uitdagingen waarvoor we staan, hebben verhoogd.” Nooit eerder in de recente geschiedenis hebben zoveel van de Caricom-lidstaten op hetzelfde moment gedurende zo’n lange periode te maken gehad met dergelijke uitdagingen.

“We moeten hoognodig een regionale oplossing vinden voor het regionaal probleem, dat regionale regeringen verplicht een strategisch plan voor te bereiden dat gericht is om de gemeenschap te reorganiseren en dat het institutioneel mechanisme zal informeren om deze procedure te volgen.” De sleutel tot succes van het plan is overeenstemming over de belangrijkste activiteiten en de stappen om ze uit te voeren, aldus La Rocque bij de opening van de 35ste Caricom-top.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May