Caribisch Gebied kent sterke opmars Chikungunya
02 Jul 2014, 10:00
foto
Het Chikungunya-virus rukt op in het Caribisch gebied, vooral in Haïti, de Dominicaanse Republiek, El Salvador en Cuba zijn veel gevallen geregistreerd.


Gezondheidswerkers in de Caribische landen hebben bevestigd dat het aantal verdachte en bevestigde gevallen van de Chikungunya-virus in de afgelopen weken sterk is toegenomen. Op de Dominicaanse Republiek en buurland Haïti zijn tienduizenden nieuwe gevallen gemeld. Ook in Suriname heeft het virus zijn intrede gedaan door reizigers.

Er is geen vaccin of behandeling voor het virus dat op knokkelkoorts, dengue, lijkt. Het door muskieten overgebrachte virus kan koorts, huiduitslag en gewrichtspijn veroorzaken. Gezondheidsautoriteiten hebben reizigers gewaarschuwd om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Ook in Europa is het virus aangetroffen. Frankrijk heeft meer dan 70 geïmporteerde gevallen van Chikungunya vastgesteld. De slachtoffers zijn vooral mensen die van vakantie zijn teruggekeerd uit de Franse Antillen. Het risico bestaat dat het virus zich verspreidt in Europa als geïnfecteerde patiënten bij terugkeer worden gestoken door muskieten op weg naar huis. Die muskieten kunnen vervolgens andere mensen infecteren.

Er zijn ook tekenen dat de Chikungunya zich verder verspreid naar Midden- en Zuid-Amerika. Volgens de laatste cijfers van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) zijn bijna 265.000 verdachte en bevestigde gevallen geregistreerd sinds de uitbraak van het virus in december. Het virus is al langere tijd aanwezig in Afrika en Azië, maar werd voor het eerst in december vorig jaar geregistreerd in het Caribisch Gebied. Er zijn ook gevallen in Centraal-Amerika, met El Salvador dat het hardst is getroffen met 1.300 vermoedelijke gevallen. Paraguay heeft zijn eerste besmette burger geregistreerd. De man zou het virus hebben opgenomen tijdens een reis naar de Dominicaanse Republiek.

Gezondheidsambtenaren waarschuwen dat de werkelijke cijfers veel hoger kunnen liggen, omdat sommige landen traag zijn in het testen en rapporteren van de gevallen. Chikungunya is zelden dodelijk, maar volgens de Paho, zijn in het Caribisch Gebied al 21 mensen omgekomen na besmetting met het virus.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May