Eenheid en bezinning bij viering 'Keti-Koti' in Nickerie
01 Jul 2014, 22:30
foto
Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh en kinderen in culturele klederdracht leggen een krans bij het 1 juli monument in Nickerie.


In Nickerie is bij de herdenking van 151 jaar afschaffing van de slavernij de nadruk gelegd op eenheid en bezinning. Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh gaf aan dat "wij deze dag ook moeten gebruiken als een bezinningsdag om te weten te komen wat de slavernij voor ons allen heeft betekend. Waarvoor zijn onze voorouders naar hier gebracht en we moeten niet vergeten dat zij hier waren om de kolonisator te ontwikkelen. De kolonisator had niet door dat zij door zoveel rassen naar hier te brengen, een bloementuin zou creëren, wat Suriname nu is".

De commissievoorzitter, Ignatius Koulen, benadrukte dat "wij niet moeten twijfelen dat wij Surinamers zijn. Wij zijn allemaal de bloemen van onze tuin, Suriname. Koulen, die al elf jaren de scepter zwaait over deze commissie, besloot vandaag het voorzitterschap over te dragen aan Sheron Timmers, die met genoegen de commissie 'Viering 1 juli' zal voorzitten. Timmers bedankte Koulen voor het vertrouwen in hem gesteld en gaf gelijk aan dat hij niet alleen op 1 juli activiteiten zal ontplooien maar ook op andere hoogtijdagen.

Voordat Koulen aftrad, hield hij zijn gehoor ook een gedicht voor:

Het geheel
Wij zijn de bloemen van ons land
met al onze kleuren doen we ons land fleuren
nu moeten we niet zeuren, nu moeten we niet treuren van welke tuin we komen, zo ben jij en zo ben ik. In hokjes denken is voorbij
elkaars wenken begrijpen is naderbij, dat wat wij kunnen,
moeten wij elkaar gunnen. Het zijn onze namen die wij moeten behouden, het zijn onze ramen die wij moeten openhouden. Reik elkaar de hand, zo houden wij alles in stand, soms elkaar te tillen, soms elkaar te willen, soms elkaar te missen en soms door elkaar te sussen, zullen wij onze cultuur behouden, zullen wij onze natuur behouden, meer nog ons Surinamerzijn behouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May