Scholen staan naast feesten ook stil bij gruwelijkheden
01 Jul 2014, 00:00
foto
Feest op de Calorschool. (Foto: Raoul Lith)


Op verschillende scholen is maandag de afschaffing van de slavernij herdacht. Naast het vieren van feest, werd ook stil gestaan bij de gruwelijkheden. “De afschaffing van de slavernij moeten wij vieren en het moet ook awareness teweeg brengen bij kinderen”, zegt Purcy Amstelveen, lid van het directieteam van de Calorschool.

Amstelveen die ook geschiedenisles geeft, heeft om zijn creativiteit en het vak dat hij verzorgt, de taak op zich genomen een feest te organiseren. “Wij hebben het niet meegemaakt, maar we weten dat de slavernij iets verschrikkelijks geweest is. Wij zijn blij dat die ellendige periode voorbij is en deze mag nooit meer terugkomen, daarom vieren wij feest", zegt Amstelveen. Hij vindt dat stilgestaan moet worden bij deze dag, omdat het nooit meer mag gebeuren dat mensen over anderen heenlopen; in geen enkele vorm.

Op de Oranjeschool is de Keti Koti niet groots gevierd omdat afgelopen zaterdag een bonte avond werd gehouden. Daar is ook aandacht besteed aan de afschaffing van de slavernij. Er was een toneelopvoering waar er duidelijk tot uiting kwam hoe de slaven mishandeld en gemarteld werden. Een 'slaaf' gilde het uit: "Mi weri, mi no mang tek a san dis moro.” Maandag is op school in diverse klassen gesproken over de slavernij.

Genieten en bezinnen
“Ik ben blij met de afschaffing van de slavernij, het uitbuiten van mensen moet stoppen. Op 1 juli moeten we genieten en bezinnen, want elk mens moet op een waardige manier behandeld worden. Wij Surinamers moeten deze dag echt vieren omdat wij vrij zijn”, vindt Audrey Luckham, schoolleider van de Christiaan Davidschool. Zij heeft alleen een snoeppauze gehouden voor de school, want eind van de maand zal het feest groots gevierd worden met een barbecue avond.

Het is Luckham dit jaar opgevallen dat de Keti Koti-sfeer er niet is en dat bijna eenieder is verwesterd. Vroeger als klein meisje werd ze gedwongen om in culturele kleding naar school te gaan, maar nu is dat helemaal veranderd. “Het lijkt alsof men bang is geworden voor zijn eigen cultuur”. Ze denkt dat mensen ook weinig geld hebben,want de snoeppauze is ook geen succes geweest.
Voor de meeste kinderen van de Calor-, Oranje- en de Christiaan Davidschool staat de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het teken van strak feesten "omdat wij vrij zijn en zeker geen ruzie moeten maken".

Zuleima Deugdzaam
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May