Nog geen besluit Newmont over Merian goudproject
30 Jun 2014, 06:00
foto


De Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont heeft nog steeds geen besluit genomen over de op te zetten goudmijn in het Merian-gebied in oost-Suriname. In april zou de raad van bestuur van Newmont uitsluitsel hierover geven, maar stelde het uit omdat nog belangrijke zaken besproken moesten worden met Suriname. Beloofd werd dat in het tweede kwartaal het besluit zou vallen, maar Starnieuws verneemt dat opnieuw een kink in de kabel is gekomen.

Newmont heeft volgens internationale mediaberichten alle aandacht nodig voor de problemen die de multinational ondervindt in Indonesië. De dochteronderneming van Newmont in Indonesië heeft enorme meningsverschillen over exportbelastingen die opgeschroefd zijn. Indonesië, een van de belangrijkste koperproducenten ter wereld, legde een verbod op export van erts en introduceerde belastingen op mineralenconcentraat. Op deze manier worden mijnbouwbedrijven gedwongen om smelters te bouwen. Belastingen op concentraten zijn tussen de 20% en 25% en zal geleidelijk stijgen tot 60% in 2016.

Newmont is een van de twee grootste koperproducenten in Indonesië. De Amerikaanse multinational vindt dat het gesloten contract geschonden wordt met de introductie van de belastingen. Deze kwestie is mede de oorzaak dat er nog geen besluit is genomen over het opzetten van de Merian goudmijn in oost-Suriname. Hierin zal Suriname met 25% participeren. Hoewel de regering in november een contract heeft getekend met Newmont voor het opzetten van een goudmijn en met Iamgold voor uitbreiding van de goudactiviteiten, schuiven beide maatschappijen de zaak voor zich uit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May