Staatsolie op zoek naar olie in ondiep gedeelte kust
26 Jun 2014, 06:00
foto
De MS Grace gaat seismisch onderzoek doen. (Foto: René Gompers)


Staatsolie gaat ook olie halen uit het ‘near shore’ gebied, het ‘ondiepe’ gedeelte van de Atlantische Oceaan voor de kust. Geschat wordt dat er 130 miljoen barrels aan reserve in dit gebied ligt. Om precies te weten waar de olie te vinden is, begint Staatsolie vanaf 30 juni met het verzamelen van informatie over de bodemgesteldheid tot 30 meter diepte. Dit deelden vertegenwoordigers van het bedrijf mee bij de presentatie van het ‘Near Shore 2D Seismic Acquisition Program’.

De bodemkartering begint vanaf Nickerie en zal eindigen bij de Marowijnerivier. Er zal tot 20 km in de zee data verzameld worden. “Wij zullen op den duur 25.000 barrels per dag kunnen halen uit de near shore alleen”, voorspelt Wim Dwarkasing, director van Production & Development. “Als je wilt groeien moet je reserves hebben. Hiermee gaan we veel meer kunnen bijdragen aan de staatskas dan de 260 miljoen dat nu al gestort wordt.” Het project wordt door Staatsolie gefinancierd. “Hoe dieper je gaat voor onderzoek hoe duurder het wordt en samenwerken haast verplicht wordt. De ‘offshore’ is duurder en wordt daarom met buitenlandse bedrijven gedaan. Dit kunnen we zelf doen.”

Kosten US$ 10 miljoen
Het project stuit op een paar grote uitdagingen deelt projectmanager Nohar Poeketie mee. Hoge golven en modderbanken kunnen gevaarlijk zijn voor de seismische boot. Daarnaast heeft de ploeg te maken met een ‘dynamisch’ stuk land: het Matapicastrand verplaatst zich constant. “Het gebied is ook de werkplaats van vissers en daarnaast kan men te maken krijgen met zeepiraten.” Er is met alle belanghebbenden, ook met organisaties die zich ontfermen over de zeeschildpadden, gesproken om het project tot een goed einde te brengen geeft Poeketie aan. “Het is heel belangrijk om te weten waar de olie precies ligt. Het komt het land alleen maar ten goede.”

Er wordt met verschillende organisaties gewerkt tijdens het seismisch onderzoek. Milieuorganisaties zullen een oogje in het zeil houden en de Kustwacht en de politie zullen voor de veiligheid van de ‘crew’ zorgen. Het immense werk is uitbesteed aan twee Amerikaanse bedrijven, Soundoceanics en Oilfield Marine Contractor LLC. Het project zal in drie maanden uitgevoerd worden en kost Staatsolie US$ 10 miljoen. Het zal ruim vijf jaren duren voordat op grond van de gewonnen informatie de eerste putten geld zullen opbrengen.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May