Uruguay kopt Italië uit WK 2014
24 Jun 2014, 16:00
Doelman Gianluigi Buffon blijft pal staan voor spits Luis Suarez. (Foto: Photo news)

De gok van La Squadra is mislukt. De ploeg van coach Cesare Prandelli die genoeg had aan een gelijkspel voor de volgende ronde, leek ook daarvoor te gaan. De Azurris begonnen de wedstrijd in groep D, waar Uruguay moest winnen, verdedigend. Voor de tweede keer na WK 2010 in Zuid Afrika sneuvelt de Squadra in de groepsfase.

Het zou een rode kaart en 80 minuten kosten om de ban te breken. Diego Godίn zorgde uit een corner voor het enige doelpunt in deze wedstrijd tegen Italië. Een doelpunt dat de ploeg van Oscar Tabárez de nodige drie punten geeft voor de volgende ronde. Uruguay komt hierdoor op zes punten.

De wedstrijd werd getekend door veel overtredingen, veel balverlies en misstanden aan beide kanten. In de 22ste minuut krijgt sterspeler Mario Balotelli geel en wordt hij in de tweede helft niet meer ingezet. Italië heeft het meeste balbezit, maar creëert bitter weinig kansen. Het lijkt de Azurris niet te deren, omdat ze aan een gelijkspel genoeg hebben.

De Italiaanse doelman Gianluigi Buffon heeft getoond nog steeds van topklasse te zijn. Twee keer maakt hij prachtige saves bij aanvallen van spits Luis Suarez; in de 33ste en 66ste minuut. De Squadra moet vanaf de 58ste minuut met tien man verder als Claudio Marchisio na een trap de rode kaart krijgt. Uruguay voert de drukt op en Italië speculeert op de counter.

In de 79ste minuut is er een opstootje tussen Giorgio Chiellini en Suarez. De Uruguayaan lijkt de centraal verdediger te bijten in de linkerschouder. Spits Suarez deed dat al eerder bij de Servische speler van Chelsea, Branislav Ivanovic. Het is precies een minuut na het opstootje dat centrale verdediger Godίn bij een hoekschop hoger dan iedereen springt en de bal in de netten werkt. Hoewel Italië daarna alles op alles zet, is het spel gestreden.

Engeland vs Costa Rica
In de tweede wedstrijd haalde coach Roy Hodgson zijn jonge veulens van stal. Maar opnieuw ging het mis bij de afwerking. Tegen Costa Rica kwam aanvaller Daniel Sturrigde zeker tweemaal gevaarlijk opzetten, maar morste hij met de kansen. Wayne Rooney en Steven Gerrard bleven op de bank, terwijl Frank Lampard als oudste speler op een WK met zijn 36 jaren, de kudde moest leiden.

Tot een derde verrassing kwamen de Costa Ricanen niet. De groepswinnaar in groep D liet het aan Engeland over om het doel te zoeken. De wedstrijd met ‘Los Tijos’ was dan ook meer van administratieve waarde voor de jongens van Hodgson. De wedstrijd eindigde zoals het begon: 0-0.