Suricorps voert project uit met kinderen Redi Doti
23 Jun 2014, 01:00
foto
Merville Vrede, coordinator Suricorps For Development, bezig met een teambulding spel met kinderen van Redi Doti.


Ruim dertig kinderen variërend tussen 4 en 16 jaar van het dorp Redi Doti in Para zijn zaterdag flink bezig gehouden met sport en spel. Er werd een motivatiesessie gehouden met leerlingen van dit dorp. Onderwerpen zoals peer pressure, teambuilding en saamhorigheid kwamen aan de orde. Dit project maakt deel uit van de operationele startfase van de stichting Suricorps For Development.

Suricorps is een vrijwilligersorganisatie die onder meer gericht is op het uitvoeren en initiëren van duurzame ontwikkelingsprojecten in rurale gebieden. Deze particuliere organisatie is de vervanger van Peacecorps die al langer dan een jaar uit Suriname is vertrokken en krijgt ondersteuning van de ministeries van Regionale Ontwikkeling en Buitenlandse Zaken. Ook de jongerenorganisatie Krappé gaf ondersteuning aan het project. Stefanus Ligorie, die vrijwilliger en coördinator bij Suricorps is, zegt dat de organisatie vooral gefocust is op jongeren. "Als wij de gedachte van zelfredzaamheid welke Suricorps ook propageert goed kunnen overbrengen aan de jongeren, is dit alvast een hele grote stap tot duurzame ontwikkeling. Suricorps is pas gestart maar we zijn ervan overtuigd dat deze organisatie een niet weg te denken professionele vrijwilligersorganisatie zal worden. Dis na wi egi sani voor Surinamers, door Surinamers", stelt Ligorie.

Consultatie
Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, UNDP, ondersteunt het initiatief en is bereid gevonden om met het vertrek van Peacecorps een gap analyse te maken. Ook zal de UNDP rapport uitbrengen over hoe Suricorps qua opzet en structuur verder ontwikkeld moet worden tot een professionele, nationale vrijwilligersorganisatie. Er zijn nu meer dan 35 organisaties, waaronder ook internationale, geconsulteerd. Het eindrapport van de consultant wordt binnen drie weken verwacht.

Het bezoek van Suricorps aan Redi Doti had een tweedelig karakter. De vrouwenorganisatie, jongerenorganisatie en dorpsbestuur, leden van Suricorps en de consultant hebben diepgaand met elkaar overlegd. Ook de UNDP topman Alexis Armstrong, assistent-vertegenwoordiger van UNDP Suriname, was aanwezig. De dorpelingen hebben onder meer aangehaald dat na het vertrek van Peacecorps er wat stagnatie is gekomen in de uitvoer van kleine gemeenschapsprojecten. Het dorp kampt met enkele problemen waaronder de gebrekkige elektrificatie. De vrouwenorganisatie die onder meer bezig is met handicraft ontbeert een centrum, waardoor afzet en training worden bemoeilijkt. Er zijn weinig sport- en recreatiemogelijkheden, terwijl er werkloosheid heerst. Het dorp verwacht dat met de bouw van de nieuwe brug bij Carolina ontwikkeling zal komen en is bereid om samen met Suricorps te werken aan duurzame projecten.

Ala-D Media
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May