Archeologische Dienst Minov nieuw leven ingeblazen
20 Jun 2014, 03:00
foto
Minister Ashwin Adhin met de leiding van het Directoraat Cultuur en vertegenwoordigers van de Erfgoed Instellingen. (Foto: Minov)


De Archeologische Dienst, een afdeling van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov), is met de ondertekening van het Instellingsbesluit Stuurgroep Activering Archeologische Dienst, door Minov-minister Ashwin Adhin geactiveerd. Alle personen of instanties die met archeologisch onderzoeksprojecten bezig zijn of het voornemen daartoe hebben, dienen zich vanaf nu te melden bij de dienst voor het verkrijgen van een vergunning.

In de stuurgroep zitten de directeur van Cultuur Stanley Sidoel, Johan Roozer van de Commissie Monumentenzorg, Maurits Hassankhan en Cheryl White beide van de Anton de Kom Universiteit. De stuurgroep moet de activiteiten op archeologisch gebied in Suriname inventariseren en procedures die in acht genomen moeten worden bij archeologische werkzaamheden, vastleggen. Andere taken zijn het voorbereiden van een archeologie wet voor Suriname en het ontwikkelen van een organisatiestructuur voor de Archeologische Dienst.

Behoefte aan beleid
De Archeologische Dienst was lange tijd inactief en er was een steeds dringender wordende behoefte aan archeologie beleid, zegt de voorlichting van Minov. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is belast met het museumwezen, de archeologie, de monumentenzorg en de Monumentenwet. De activering van de Archeologische Dienst is een van de resultaten van het symposium ‘Op weg naar een vernieuwd archeologie beleid voor Suriname’, dat op zaterdag 15 februari 2014 werd gehouden en georganiseerd door het Directoraat Cultuur.

Het archeologiebeleid zal worden ontwikkeld in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname en daarvoor in aanmerking komende diensten van de overheid en particuliere instanties, zoals het Nimos en de ministeries van Regionale Ontwikkeling, Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer en Natuurlijke Hulpbronnen.

Deze en de komende week worden alle relevante instanties over de activering van de dienst geïnformeerd. De Archeologische Dienst is te bereiken op het Directoraat Cultuur aan de Van Rooseveltkade no. 03.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May