Verouderde fiscale wetgeving nekt investeringen
19 Jun 2014, 20:00
foto


De goud- en olieovereenkomsten laten teveel ruimte over aan verschillende interpretaties. De Staat Suriname zal zo potentieel inkomsten mislopen, waarbij de win-win situatie verloren gaat. Zo concludeert de het belastingadviesbureau KPMG Meijburg en Co in zijn presentatie op de Surinaamse Internationale Mijnbouw-, Energie- en Aardolieconferentie (Surimep).

In zijn presentatie ‘Surinamese Natural Resources – taxation regime’ wijst praktijkleider Siegfried Kenswil erop dat de uitleg van fiscale artikelen in de overeenkomsten in de goud-en oliesector met de Staat, respectievelijk met Staatsolie NV, nu al leiden tot discussies in de praktijk. “Wij verwachten dat die discussies in de komende jaren steeds meer gaan voorkomen.” Dat zou allemaal te maken hebben met de onduidelijkheid van de fiscale paragrafen en de Surinaamse fiscale wetgeving. “Te onduidelijk,” stelt Kenswil.

De uitdagingen waar Suriname voor staat zijn verouderde wetgeving, afspraken na komen en aanpassen en het blijven aantrekken van investeerders. Het advies van KPMG Meijburg en Co luidt: de wetgeving moderniseren en aanpassen, de controle vergroten en handhaven en de sector-specifieke vakkennis verbeteren. “Door de grote verscheidenheid aan overeenkomsten door een gebrek aan uniforme regeling voor de goud-en oliesector ontstaat er een situatie van ongelijkheid tussen de verschillende deals die Suriname sluit met buitenlandse investeerders.”

Kenswil wijst op de hele wirwar aan verschillende afspraken met de verschillende maatschappijen. Zo verschilt de overeenkomst met Iamgold van die met Newmont. Opvallend noemt het adviesbureau dat de goudmaatschappijen meer fiscale faciliteiten genieten dan de oliemaatschappijen. Dat zou het geval zijn in de zogenaamde ‘production sharing agreements’ die Staatsolie NV heeft met de oliemaatschappijen. Van alle buitenlandse maatschappijen heeft Suralco de meest voordelige fiscale positie door de uitgebreide fiscale faciliteiten die ze geniet. “Ondanks dat blijkt nu toch weer eens dat ze niet rendabel kunnen produceren.”

De Surimep is dinsdag 17 juni van start gegaan en wordt vandaag afgesloten. De conferentie is gehouden in de KKF-beurshal. Diverse vertegenwoordigers uit de mijnbouw-, energie- en oliesector uit een aantal landen hebben de bijeenkomst bijgewoond.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May