Achtste ACP-Summit wordt in Suriname gehouden
19 Jun 2014, 10:00
foto
Minister Winston Lackin tijdens de ontmoeting van ACP-secretaris generaal Alhadji Mumuni. (Foto: Buza)


De VIII ACP-Summit zal van 3-7 november in Suriname worden gehouden. Minister Winston Lackin heeft Suriname met een filmpje officieel geïntroduceerd in Nairobi, Kenia. De voorbereidingen voor deze bijeenkomst worden al getroffen. Lackin had ook een ontmoeting met de secretaris generaal van de ACP, Alhadji Mumuni. Hierbij is de te houden vergadering in Suriname ook aan de orde gekomen, meldt Buitenlandse Zaken.

Lackin benadrukte tijdens het onderhoud met Mumuni dat Suriname zijn rol zal vervullen om de ACP naar een volgend level te brengen. Krachten zullen gebundeld worden om een goede uitkomst van de summit te verzekeren, ook buurland Guyana heeft zijn hulp toegezegd.

Hechte samenwerking
Over de toekomst van de ACP-groep (de voormalige Europese koloniën) gaf Lackin aan dat de politieke wil een fundamenteel instrument is om de gestelde doelen te realiseren. De bewindsman trok de vergelijking waarbij verwezen werd naar de handel welke de koloniale mogendheden hebben kunnen drijven met dezelfde producten die nu de basis vormen voor de onderhandelingen tussen de ACP en de Europese Unie. Het moet volgens de minister mogelijk zijn de rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen en menskracht uit dezelfde ACP-landen door onderlinge handel aan te wenden voor het verkrijgen van welvaart en welzijn voor de eigen volkeren. Lackin werd hierin ondersteund door diverse delegaties waaronder Zuid-Afrika dat aangaf dat het tijd is voor een 'intra ACP trade and cooperation framework'.

Over de benoeming van de nieuwe secretaris generaal die vanaf 2015 het secretariaat van de ACP moet leiden, werd na enige controverse een consensus bereikt. Hierin vervulde Lackin volgens het persbericht een voorhoederol namens de Caribische regio. Uiteindelijk werd besloten dat het Caribische gebied de volgende secretaris generaal van de ACP zal voordragen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May