Surimep-conferentie besteedt ruime aandacht aan bauxiet
19 Jun 2014, 08:00
foto


Diverse deskundigen hebben hun visie gegeven over bauxiet tijdens de Surinaamse Internationale Mijnbouw-, Energie- en Aardolieconferentie (Surimep). Projectbeheerder van Suralco, Indre Ori, zei dat aluminium wegens overaanbod op de wereldmarkt kampt met lage marktprijzen. Dat maakt het moeilijk om bauxietraffinaderijen rendabel te laten draaien. Deze sector is bijzonder in de schijnwerpers omdat Alcoa de productie van aluinaarde in Suriname drastisch wil verminderen om een betere concurrentiepositie te hebben.

Ori stelde dat het moeilijk is voor Surinaams bauxiet om te concurreren. De huidige mijnen zijn vrijwel uitgeput. De geologen Hervé Théveniaut en Asha Gemerts-Rambaran Mishre toonden aan dat er nog grote bauxietvoorraden in Suriname aanwezig zijn, in het Nassau- en Bakhuisgebied.
Volgens voorspellingen van de onder meer de Wereldbank zullen in de komende jaren de aluminiumprijzen weer gaan stijgen. Om Surinaams bauxiet concurrerend te laten zijn moet energie goedkoper worden en het raffinageproces efficiënter worden, gaf Ori aan.

Zowel het Nassau als het Bakhuisgebied ligt ver van de kust, wat eventuele exploitatie duur maakt. Volgens de deskundige zijn de twee gebieden alleen rendabel als een oplossing wordt gevonden voor het energievraagstuk. Ori ziet een steenkool- of gascentrale daarbij als de beste oplossing.
Tot nu toe richten haalbaarheidsstudies zich vooral op energie uit waterkracht. Bij Kabalebo zouden bijvoorbeeld waterkrachtcentrales kunnen worden gebouwd. Ori kan niet inschatten of die investering zich loont. “Het raffinageproces van bauxiet heeft veel hitte nodig”, zei Ori. “Eerst stroom opwekken uit waterkracht en die stroom vervolgens weer omzetten naar hitte is minder efficiënt”, legde hij uit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May