EBS zal onderstation Maretraite versneld vernieuwen
18 Jun 2014, 01:00
foto
EBS heeft in het weekend een oude transformator gerepareerd en geplaatst in onderstation Maretraite aan de Plutostraat.


De Energie Bedrijven Suriname (EBS) zal versneld het onderstation Maretraite, dat in een kritische situatie verkeert, vernieuwen. Dit gebeurt met een financiering van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Dit onderstation is opgezet in de jaren zestig en is behoorlijk verouderd. Hoewel alle stappen versneld zullen plaatsvinden, zal het toch een jaar duren voor de rehabilitatie een feit is.

De EBS meldt dat de IDB de kritieke infrastructuur heeft ingezien en een financiering heeft aangeboden voor de upgrading van de verouderde infrastructuur. De financiering is eind 2013 aangeboden. Het bereidt zich voor om de onderstations die in een slechte staat zijn, te upgraden. Maretraite krijgt alle prioriteit. Afgelopen weekend zijn twee van de drie transformatoren uitgevallen. Alles is bij elkaar geharkt om verouderde transformatoren te repareren en in bedrijf te nemen.

Achterstallig onderhoud
Al enige tijd werkt de EBS met componenten in zijn netwerk die niet onderhouden zijn, omdat er geen middelen hiervoor beschikbaar waren. Deze moeten worden goedgekeurd door de aandeelhouder. Het gevolg is dat belangrijke apparaten wegens slijtage uitvallen waardoor de algemene betrouwbaarheid van het elektriciteitssysteem in het noordelijk deel van Paramaribo en daarbuiten vermindert.

Door de jaren heen zijn er, volgens een bericht van de EBS, met beperkte middelen kleine upgrades uitgevoerd om het onderstation dat bijkans 55 jaar oud is, draaiende te houden. Echter, door de toenemende vraag naar vermogen heeft dit station zijn ontwerpcapaciteit overschreden waardoor de betrouwbaarheid niet gegarandeerd kan worden. Het onderstation kan tijdens de rehabilitatie werkzaamheden niet uit bedrijf worden gehaald. Hierdoor zullen er eerst tijdelijke voorzieningen worden getroffen om de energietoevoer naar de klanten te garanderen. De verouderde schakelinstallatie zal worden vernieuwd en zullen de bestaande transformatoren worden vervangen door grotere.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May