Duitsland pakt Portugal koelbloedig in, 4-0
16 Jun 2014, 15:30
Pepé bewijst eens te meer hoe kort zijn lont is. Met een rode kaart benadeelt hij zijn teamgenoten, zijn land en volk. (Foto: Reuters)

‘Die Mannschaft’ van bondscoach Joachim Löw heeft Portugal in het stof laten bijten met 4 doelpunten. Thomas Müller heeft de eerste hattrick van WK 2014 op zijn naam geschreven. Het is ook de 50ste hattrick in de WK-geschiedenis.

Al vroeg kwamen de Duitsers op voorsprong via een strafschop van in de 12de minuut. João Pereira bleef in het strafschopgebied aan Mario Götze hangen. Reden voor de Servische referee Mazic om naar de witte stip te wijzen. Als Mats Hummels er in de 31ste minuut 2-0 van maakt, staat bondskanselier Angela Merkel recht op de banken. De verdediger gaat hoog boven Pepé.

Zeven minuten later zet Pepé zijn hand in het gelaat van Müller. Wanneer die tegen de grond gaat, wil de heetgebakerde verdediger van Portugal verhaal halen. En precies daar deelt hij een kopstoot uit. Rood en hij mag douchen van de arbiter. ‘Die Mannschaft’ blijft koelbloedig en toont absoluut geen medelijden met Ronaldo en co. In de 45ste minuut gaat de verdediging van doelman Rui Patricio de fout in en Müller maakt er 3-0 van. Met deze stand wordt gerust.

Selecão das Quinas (team van de vijf schilden) krijgt ook goede kansen. Zo knikt de ingevallen Eder een kopbal in de 35ste minuut over het doel. Ook Nani ziet zijn geweldig schot in de 24ste minuut net over de kruising verdwijnen. Het zit Portugal niet mee want in de 27ste minuut moet coach Paulo Bento noodgedwongen ingrijpen. Hugo Almeida kan niet meer verder en Eder vervangt hem.

Gaandeweg de tweede helft vallen er veel blessures. Fábio Coentrão grijpt naar zijn lies en wordt vervangen door André Almeida. Bij de Duitsers valt middenvelder Mesut Ozil in de 62ste minuut uit. Hummels valt tien minuten later geblesseerd uit. Shkodran Mustafi komt het veld op. Het Portugese team zit in de tweede helft veel beter op de bal met tien man. Ook Ronaldo krijgt goede kansen, maar het zit de Portugezen niet mee. In de 77ste minuut hijst de Duitse sluipschutter zich naar de eerste plaats op de topschutterslijst als hij een rebound simpel binnen tikt; 4-0.

Beide voetbalmachten stonden vandaag voor de 18ste keer tegenover elkaar. Het is de tiende keer dat Duitsland aan het rechte eind trok. Portugal won drie keren, terwijl de landen elkaar vijf keer in evenwicht hielden. Het is ook de 100ste partij van ‘Die Mannschaft’ op een WK, geen enkel team doet het beter. Voor Portugal is deze nederlaag de zwaarste op een WK.