Alcoa drukt kosten verder omlaag
17 Jun 2014, 00:00
foto
Suriname herbergt 2 procent van de wereldreserve aan bauxiet. Guinea heeft een kwart van de wereldreserve. (Bron: USGS Report 2012)


Alcoa treft zelf maatregelen om de winsten voor zijn aandeelhouders te vergroten en wacht niet alleen op betere tijden op de aluminiummarkt. De multinational is bezig zichzelf te transformeren in een technisch geavanceerd productiebedrijf met toegevoegde waarde. Voor zijn klanten biedt hij innovatieve oplossingen en eist op zijn sleutelmarkten een leidende positie op.

Alcoa Inc, de grootste Amerikaanse aluminiumproducent, verwacht dat de vraag naar aluminium het aanbod in 2014 zal overtreffen. Als dit gebeurt, zal dat het einde betekenen van het overschot waarmee de aluminiummarkt al zeven jaar kampt. Als gevolg van grote capaciteitsuitbreidingen in China en het Midden-Oosten is er sinds 2007 een overschot aan aluminium. Maar analisten verwachten dat de Chinese productie met bijna dezelfde snelheid zal groeien als de vraag in 2014. CRU Group, een firma die marktanalyses maakt, voorspelt dat de Chinese export zal groeien met 10% tot iets meer dan 26 miljoen ton ten opzichte van de vraag van 25,8 miljoen ton in 2014.

Een stijgende vraag zou de Alcoa moeten helpen sterke resultaten neer te zetten, naast de zelfhulp acties die de onderneming heeft genomen om de winsten voor de aandeelhouders te vergroten. Beleggers zien Alcoa vaak als een economische barometer.

Goedkope capaciteit
Alcoa blijft het grootste deel van zijn groei uit de investeringen in vernieuwingsprojecten besteden aan hoogwaardige auto- en luchtvaartindustrie markten. De multinational is al enkele jaren bezig zijn kosten te verlagen door zijn primaire grondstoffen bedrijfssegmenten te herstructureren. Alcoa is in 2009 een joint venture aangegaan met het Saudi Arabische Mijnbedrijf Ma’aden om de grootste en goedkoopste geïntegreerde raffinaderij te bouwen in het Midden Oosten. De joint venture zal één van de goedkoopste faciliteiten ter wereld zijn, die 1.8 miljoen ton alumina produceert en 740.000 ton aluminium en 380.000 ton gewalste aluminiumproducten zal vervaardigen.

Met het zoeken naar nieuwe goedkope capaciteit, sluit de Alcoa ook dure faciliteiten. In de afgelopen vijf jaar heeft de aluminiumproducent ongeveer 30 procent van zijn aluminium-smelters wereldwijd, voorgoed gesloten. Tegen eind van dit jaar vermindert Alcoa ook zijn walscapaciteit met 200.000 ton bij de Point Henry walserijen in Australië.

Alcoa is niet het enige bedrijf dat in zijn kosten snijdt. United Company Rusal, 's werelds grootste aluminiumproducent, zag zijn opbrengsten in 2013 dalen met 8 procent. Het bedrijf is van plan om dit jaar met hetzelfde percentage te bezuinigen. Onder de andere bedrijven die ook besnoeiingen hebben aangekondigd, zijn Rio Tinto en Norsk Hydro. Deze productieverminderingen en sluitingen gecombineerd met de toenemende vraag moeten de prijzen gaan ondersteunen.

Naast goedkope productie en het afsluiten van dure faciliteiten, heeft de Alcoa zich ook gericht op verbetering van de productiviteit om kosten in de primaire bedrijfsactiviteiten te verlagen. Na de financiële crisis van 2008, heeft de aluminiumproducent rigoureuze productiviteitsverbetering maatregelen genomen, die hebben geresulteerd in besparingen van meer dan US$ 6 miljard tussen 2009 en 2013. Het bedrijf wil dit jaar US$ 850 miljoen extra bezuinigingen op kosten, waarvan US$ 250 miljoen al is bespaard in het eerste kwartaal.

Sterke vraag aluminium
Aluminiumgebruik uit China zal dit jaar naar verwachting de productie overtreffen. Geschat wordt de vraag tussen de 1,3 tot 1,4 miljoen ton aluminium zal liggen. Aluminium producenten buiten China, waaronder Alcoa, Rusal, Rio Tinto en Norsk Hydro hebben sinds 2012 hun productie verminderd met 3 miljoen ton. Verwacht wordt dat ze de productie verder verminderen met 1,6 miljoen ton dit jaar. Terwijl de wereldwijde vraag naar aluminium blijft verbeteren en de productiebezuinigingen vruchten beginnen af te werpen, moeten de aluminium prijzen later dit jaar herstellen. Bovendien moeten de verwachtingen van een sterke vraag, de prijzen in 2015 verder kracht bij zetten.

In de toekomst moet ook de situatie van vraag en aanbod in China herstellen. Producenten in de grootste economie van Azië lijden verliezen bij de huidige prijzen. Het vooruitzicht is dat de productie ook zal dalen als de banken hun kredietverlening aan verlieslatende bedrijven zullen herschikken.

Aluminium premies hebben daarnaast ook recordhoogtes bereikt. Volgens de United Company Rusal, de grootste producent van aluminium, zullen premies om aluminium veilig te stellen naar verwachting US$ 500 per ton overschrijden. Het bedrijf ziet dat al in het volgende kwartaal gebeuren aangezien de vraag blijft verbeteren en het aanbod schaars blijft. Kopers over de hele wereld betalen recordpremies voor de levering van aluminium, aangezien de voorraden zoals bijgehouden door de London Metal Exchange laag blijven. “Minstens 75 procent van de voorraden in London Metal Exchange magazijnen zitten vast aan financieringstransacties en zijn niet beschikbaar voor onmiddellijke verkoop", zegt Oleg Mukhamedshin, plaatsvervangend CEO van Rusal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May