Voorbeschouwing wedstrijden dag 5
16 Jun 2014, 12:00
foto


Vandaag staan er drie wedstrijden op het programma. De wedstrijddag wordt geopend met de knaller in groep G tussen Duitsland en Portugal, gevolgd door Iran tegen Nigeria in groep F, terwijl Ghana en de Verenigde Staten in groep G het in de laatste wedstrijd tegen elkaar opnemen.

Duitsland vs Portugal
Duitsland heeft de cup maar liefst driemaal gewonnen en eindigde in de afgelopen drie edities steeds in de top drie. De Duitsers hebben door de tijden heen elke keer weer een degelijke ploeg op de been kunnen brengen en dat is deze keer niet anders. De ploeg staat garant voor direct spel en is altijd een geduchte tegenstander gebleken die graag de aanval opzoekt. Het team heeft heel wat vedettes die allemaal het spel kunnen maken, waardoor het moeilijk te verdedigen is. Hoewel Miroslav Klose officieel de aanvaller is, moet er wel degelijk rekening worden gehouden met Thomas Muller en Lukas Podolski.

Portugal heeft de cup nooit gewonnen, maar kan wel als een geduchte tegenstander worden aangemerkt. Het land kan bogen op de aanwezigheid van de winnaar van de gouden bal, Cristiano Ronaldo. Daarnaast behoort de spijkerharde verdediger Kepler Lima alias Pepe evenals de routinier Nani ook tot de Portugese ploeg. Dit land heeft dus voldoende kwaliteit in huis om een antwoord te geven op het voetbalgeweld van Duitsland.

Deze wedstrijd zal velen op de punt van hun stoel laten zitten van spanning.

Iran vs Nigeria
Iran heeft al een aantal edities van de eindronde erop zitten, dus aan ervaring heeft het land geen gebrek. Echter kwam het nooit verder dan de eerste ronde, hetgeen de indruk zou kunnen wekken dat hij een gemakkelijke tegenstander is. De ervaring leert ons dat spelers tijdens het WK bijna het onmogelijke uit zichzelf naar boven halen en dus beter presteren. Gezien dit gegeven mag Iran niet onderschat worden. Het feit dat dit land geen van de twaalf laatste officiële wedstrijden heeft verloren en Zuid-Korea tweemaal versloeg in zijn kwalificatiereeks, moet een waarschuwing zijn voor Nigeria.

Nigeria beschikt al jaren over een aantal spelers dat het goed doet in Europa, toch zien we dat dit land keer op keer faalt op het WK. Opeenvolgende coaches zijn er niet in geslaagd om de spelers te laten beseffen dat ze in dienst van het team moeten voetballen. Steeds zie je bij Afrikaanse landen dat een speler die bal meeneemt en zich stuk loopt op de vijandige defensie; Nigeria is hierop geen uitzondering. De routinier John Obi Mikel zal vanuit het middenveld de lijnen moeten uitzetten voor Nigeria.

Nigeria heeft bekende spelers in huis die hun sporen hebben verdiend in Europa en zou gebruikmakend van die expertise de drie punten moeten pakken in deze wedstrijd, echter zal Iran zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven.

Ghana vs Verenigde Staten
Ghana heeft al vaker meegedaan aan een eindronde, maar heeft nooit zijn stempel kunnen drukken op het toernooi. Het land kampt met hetzelfde probleem als de andere Afrikaanse landen. De spelers zijn te individualistisch, waardoor potentiële aanvallen schipbreuk lijden. Er is een voorhoederol weggelegd voor Gyan Asamoah en Kevin-Prince Boateng.

De Verenigde Staten heeft in het recente verleden ook slechts matige resultaten geboekt op het WK. Het land heeft ettelijke spelers in grote buitenlandse competities en zou een gevaarlijke outsider kunnen zijn in deze groep. De ogen zijn gericht op Jozy Altidore en Clint Dempsey.

Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May