Alcoa vertrekt uit Jamaica
16 Jun 2014, 00:00
foto


Multinational Alcoa vertrekt binnen twee jaar uit Jamaica. Hij zal zijn mijnbouwbelangen in het land verkopen aan Noble Group Ltd. De Jamaicaanse regering heeft dat formeel bekendgemaakt.

De multinational heeft ook aan de Surinaamse regering aangegeven dat hij moeilijk in de markt zit en verliezen lijdt. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, heeft intussen geantwoord op de brief van 30 mei van de Alcoa aan de Surinaamse regering. Suriname moest uiterlijk 13 juni aangeven hoe hij dacht in te komen op de gestelde eisen en voorwaarden van de Alcoa. In de brief van minister Hok is meer uitleg gevraagd over het schrijven van Alcoa. Er is gesteld dat er meer tijd nodig is om inhoudelijk op de zaken in te gaan.

Op Jamaica zit de regering in een joint venture met Alcoa Minerals of Jamaica (AMJ). De jointventure, Jamalco, betreft het mijnen van bauxiet en de raffinage tot aluminium. AMJ heeft een belang van 55 procent in Jamalco, terwijl de overige 45 procent in handen is van de Jamaicaanse overheid via haar houdstermaatschappij Clarendon Alumina Production Ltd (GLB). Alcoa beheert de plant.

Globale strategie
In een verklaring zegt de Alcoa, die in New York is gevestigd, dat zijn besluit onderdeel is van een "globale strategie om het portfolio van zijn bedrijfsactiviteiten opnieuw vorm te geven en de kosten van zijn grondstoffen industrie te verlagen." Alcoa zegt in het schrijven dat hij zijn minderheidsaandeel in Jamalco gedurende ten minste twee jaar zal behouden en nog de functie van gedelegeerd bestuurder zal vervullen.

Alcoa voert al 55 jaar bedrijfsactiviteiten uit in Jamaica. De multinational heeft bevestigd dat hij een niet-bindende intentieverklaring heeft getekend met Noble Resources UK Limited om zijn aandelen in AMJ te verkopen. Het nieuwsagentschap Reuters meldt dat Noble niet direct bereikbaar was voor commentaar.

Noble is een toonaangevende wereldwijde toeleveringsbedrijfsketen van landbouw-en energieproducten, metalen en mineralen. Het bedrijf heeft vorig jaar de bauxiet en alumina sector van Jamaica betreden, toen hij overeenkwam om tussen 2013 en 2016 financiering te verstrekken aan CAP. Noble kwam ook overeen om alumina te kopen tegen betere prijzen, zegt de Jamaicaanse regering.

Alcoa blijft met een belang van 11 procent voor ten minste twee jaar functioneren als managing director van Jamalco, meldt de Jamaicaanse regering. De optie om verder te gaan als technisch adviseur voor nog een zeven jaar staat ook nog overeind, voegt zij eraan toe.
pdf-icon.gif brief_alcoa1.jpg     pdf-icon.gif brief_alcoa2.jpg                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May