Engeland verliest openingswedstrijd
14 Jun 2014, 22:11

Mario Balotelli heeft voor ‘the rumble in the jungle’ gezorgd in het regenwoud in Manaus. In groep D liggen de kaarten na één speeldag totaal anders dan vermoed. Nadat Uruguay eerder op de middag zijn openingswedstrijd tegen Costa Rica verloor (1-3), is het de Engelsen ook niet anders vergaan. De Italianen troffen twee keer het doel, één keer meer dan de ploeg van bondscoach Roy Hodson. De 1-3 van balvirtuoos Andrea Pirlo spatte in blessuretijd uiteen op de lat.

La Squadra Azzurra (Het blauwe team) moest het ook doen zonder zijn doelman Gianluigi Buffon, die een enkelblessure heeft opgelopen. Salvatore Sirigu heeft het niet onfortuinlijk gedaan als zijn vervanger. Het betere voetbal kwam van Engeland, dat vernieling zaaide in de Italiaanse flanken.

En toch was de eerste goal voor de Italianen. Claudio Marchisio opende de score in de 35ste minuut voor de Azzurri’s. Het duurde precies twee minuten voor de gelijkmaker kwam via Daniel Sturridge. Vijf minuten in de tweede helft zorgde Mario Balotelli voor het winnend doelpunt voor Italië. Engeland heeft de prijs betaald voor zijn slechte verdediging. In de laatste 20 minuten ontbrak het de ploeg van Hodson aan dat ene kleine tikje.

Wayne Rooney kon zijn spel niet spelen, terwijl Steven Gerrard in zijn beste positie niet presteerde. Het is de eerste keer sinds 1986 dat Engeland zijn openingswedstrijd in een WK heeft verloren. Hij verloor toen met 0-1 van Portugal, maar slaagde er wel in de kwartfinales te bereiken.

Italië heeft in de laatste 15 WK-toernooien steeds gescoord in zijn openingswedstrijd. Slechts vier van de deelnemende landen die hun openingswedstrijd sinds 1998 hebben verloren, slaagden erin de kwartfinales te bereiken; Spanje in 2010, Oekraïne en Ghana in 2006 en Turkije in 2002.

Opmerkelijk was de blessure van de physical coach van Engeland, Garry Lewin. Bij de gelijkmaker van Daniel Sturridge, ontplofte de Engelse bank. De viering was voor Lewin iets té uitbundig. Hij ontwrichtte zijn enkel en moest op een brancard worden afgevoerd.