Suralco en Suriname partners in ontwikkeling
13 Jun 2014, 02:00
foto


In de media is aanvankelijk door de politiek een tendentieus en vertekend beeld weergegeven alsof Suriname de Suralco subsidieert, terwijl dat niet het geval is. Daardoor begon de publieke discussie met een valse start. Intussen wordt die gelukkig door weldenkende burgers gecorrigeerd.

Ter ondersteuning hiervan de volgende opmerkingen:
Bauxiet: Suralco heeft een zeer bijzondere bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname en Suriname verdient nog altijd aan de mijnbouw door Suralco, zij het minder dan voorheen omdat de prijs van aluminium op de wereldmarkt veel lager is en de productiekosten in Suriname zijn gestegen. Suralco maakt dus minder winst en zal dan ook minder afdragen en minder investeren in Suriname. Het bedrijf zorgt nog steeds voor inkomsten voor Suriname via royalties, voor honderden goed betaalde arbeidsplaatsen, pensioenen voor ex- werknemers en gezondheidszorg. Een hetze tegen Suralco is ongepast en contraproductief. Het ‘demoniseren’ van een zakelijke partner is geen fatsoenlijke methode om de publieke opinie te mobiliseren.

Energie: Iets anders is dat Suralco indertijd veel heeft geïnvesteerd in de bouw van de stuwdam en waterkrachtcentrale om aan betaalbare energie te komen voor de aluminiumsmelter. Die is inmiddels gesloten en Suralco verkoopt energie aan Suriname op basis van de prijs op de wereldmarkt en die is fors gestegen. Zolang Suralco contractueel nog eigenaar is van de centrale is dat rechtmatig, maar niet meer in overeenstemming met de oorspronkelijke bedoeling.
Wereldmarkt: Dat Suralco nu meer verdient aan de verkoop van energie aan Suriname en Suriname minder verdient aan de opbrengst van Bauxiet, heeft alles te maken met veranderde prijzen voor energie en bauxiet op de wereldmarkt en de contracten die Suriname jn het verleden sloot met Suralco. Het zijn gewijzigde financiële verhoudingen en er is geen sprake van subsidie.

Zakelijke onderhandelingen: Nu is het moment om, met inachtneming van wat contractueel is overeengekomen, zakelijk te onderhandelen over nieuwe afspraken die beter zijn afgestemd op de prijsontwikkelingen in beide sectoren. Een afspraak die verlieslatend is, is voor Suriname en voor Suralco onbevredigend en op termijn onhoudbaar. Het zal tijd, creativiteit, takt, inzicht en bekwaamheid vragen van beide partijen om voor Suriname en Suralco voordelige afspraken te maken voor de toekomst en daar gaat het om.

Deskundigen: Ter zake deskundigen en goede onderhandelaars zullen het voortouw moeten nemen en regelmatig afstemmen met De Nationale Assemble. Governor Hoefdraad van de Centrale Bank, ex-minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen en voorzitter Sowma van de VES hebben intussen verstandige uitspraken gedaan over de wijze van benadering, het belang van een lange termijn visie en de samenhang met het energieaspect. Een waardige publieke discussie kan m.i. bijdragen aan het draagvlak voor een goede afloop voor alle betrokkenen en aan het imago van Suriname.

Theo Hiemcke
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May