Rousseff: Brazilië 'klaar' voor WK
11 Jun 2014, 10:00
foto
Mensen dragen Braziliaanse vlaggen in het Santa Cruz Stadion in Ribeirao Prato. President Rousseff: "Onder die groen-gele trui vertegenwoordigt u een krachtige erfenis van het Braziliaanse volk." (Foto: AFP)


“Mijn land is klaar voor het WK voetbal, op en naast het veld,” zegt de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Het WK gaat morgen van start in de Braziliaanse stad Sao Paolo.

In een televisie-toespraak zei het Braziliaanse staatshoofd dat “de pessimisten zijn verslagen.” Ze verwerpt de kritiek van te hoge uitgaven en zegt dat het toernooi een blijvende erfenis van de infrastructuur zal achterlaten.

Het Zuid-Amerikaans land heeft een jaar van protesten tegen slecht bestuur en waargenomen buitensporige uitgaven voor het WK achter de rug. En die onrust is nog niet voorbij. Metro stakingen hangen als donkere wolken boven de openingswedstrijd in Sao Paolo en de finale in Rio de Janeiro.

Een staking zou een “nachtmerrie” betekenen, zegt het hoofd van het lokale organisatiecomité van het WK, Ricardo Handel. Hij voegt eraan toe dat de autoriteiten voorbereid zijn en dat het binnen in het stadion “een show zal zijn.”

Valse dilemma
Minder dan 48 uur voor de aanvang van het toernooi, zegt president Rousseff dat de bezoekers de infrastructurele projecten niet “in hun koffers” zouden meenemen. Die blijven als voordeel in het land voor iedereen, stelt ze. Het staatshoofd verdedigde de US$ 11 miljard uitgaven voor het toernooi. Ze noemde het een “valse dilemma” dat de WK-uitgaven op de een of andere manier de investeringen in de gezondheidszorg en het onderwijs hebben tekort gedaan. Ze heeft erop gewezen dat het budget voor deze twee sectoren tussen 2010 en 2013 vele malen groter was dan de investeringen in de stadions.

"Wees ervan verzekerd dat de WK-rekeningen zorgvuldig worden onderzocht door de controlerende instellingen van het land," zei ze. Haar opmerking volgt op de kritiek van de plaatselijke bevolking die zegt dat veel beloofde projecten zijn vertraagd of nooit zijn gekomen.

Metro staking
Het WK gaat morgen van start met een wedstrijd tussen Brazilië en Kroatië bij de Itaquerao stadion, of Arena Corinthians, in de buitenwijken van Sao Paulo. Er is echter nog veel werk aan de winkel om het stadion voor te bereiden op de openingswedstrijd.

Ondertussen dreigen vakbondsleiders met de metro staking in Sao Paulo te hervatten tijdens het toernooi als hun eisen niet worden ingewilligd. Ze willen dat het personeel dat met ontslag is bedreigd voor zijn betrokkenheid bij de staking, in ere wordt hersteld.

Een vijfdaagse staking heeft vorige week massale verkeerschaos veroorzaakt. De staking is maandag voor twee dagen opgeschort. President Rousseff heeft gezegd dat ze zal niet toestaan dat demonstraties het toernooi verstoren. Duizenden extra politie en militairen worden ingezet om ervoor te zorgen dat de wedstrijden vlot verlopen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May