Eerste melding Chikungunya in Suriname
11 Jun 2014, 02:00
foto
Het Chikungunya-virus blijft zich verspreiden in de Caribische regio.


Een 45-jarige man is positief gediagnosticeerd op de door muskieten overgebrachte ziekte Chikungunya. De man is na een reis uit St. Maarten in mei getest en positief bevonden op het virus. .


Algemeen directeur Leslie Resida van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg zegt aan Jamaica Observer dat de man “is behandeld en het Chikungunya-virus is bevestigd.” De man was ter observatie opgenomen in het ziekenhuis, maar is nu ontslagen. Volgens Resida zijn er tot nu toe 19 verdachte gevallen onderzocht. De man uit St. Maarten was echter de enige die was besmet met het virus. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt over een “import geval”. Hij vervolgt zijn controle strategie om verspreiding van het virus te voorkomen.

In verschillende Caribische landen zijn gevallen van Chikungunya, een virale ziekte, die voornamelijk door de Aedes aegypti- mug wordt veroorzaakt gemeld. Het is dezelfde muskiet die het dengue-virus draagt. Het ministerie van Volksgezondheid heeft eerder de bevolking tot waakzaamheid opgeroepen en heeft geadviseerd om broedplaatsen van muskieten op te ruimen.

De symptomen van Chikungunya zijn onder meer een plotselinge hoge koorts, ernstige pijn in de polsen, enkels of gewrichten, spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en huiduitslag. Gewrichtspijn en stijfheid zijn erger bij Chikungunya dan bij dengue. Na vier tot zeven dagen na de beet van een besmette mug doen de symptomen zich voor. De gewrichtspijn duurt het langst. Ernstige gevallen waarin ziekenhuisopname noodzakelijk is, zijn zeldzaam.

De in Trinidad gevestigde Caribbean Public Health Agency (CARPHA) werkt nauw samen met de regionale landen, nadat de regio vorig jaar december werd geconfronteerd met haar allereerste geval van Chikungunya.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May