Metro-staking Sao Paolo opgeschort voor twee dagen
10 Jun 2014, 10:00
foto
De oproeppolitie en de metro-werkers zijn gisteren slaags geraakt in Sao Paolo. (Foto: AP)


De metro-werkers in de grootste stad van Brazilië, Sao Paulo, hebben hun staking voor twee dagen opgeschort. De arbeiders eisen meer loon. De twee dagen zijn bedoeld voor onderhandelingen.

Sinds donderdag staken de metro-werknemers. De vijf dagen durende staking heeft voor een enorme verkeerschaos gezorgd in één van de drukste steden ter wereld. Over twee dagen beginnen ook het Wereldkampioenschap (WK) voetbal in Brazilië, waarbij het openingsduel wordt gespeeld in Sao Paolo.

De vakbond heeft er al voor gewaarschuwd dat hij de staking weer op zal hervatten als niet wordt voldaan aan zijn eisen. Een eventuele staking zou het voor fans en toeschouwers moeilijk maken om het stadion donderdag te bereiken.


Ontslagdreiging
Het stadion Arena de Sao Paolo, waar het toernooi start met de wedstrijd tussen Brazilië en Kroatië, ligt aan de rand van de stad. Een metro-staking kan grote verstoring veroorzaken. Een woordvoerder van de bond zegt dat partijen elkaar woensdag weer ontmoeten om hun positie te overwegen. Hij eist dat de medewerkers die met ontslag zijn bedreigd, worden hersteld in hun positie.

De staking is donderdag begonnen als onderdeel van een loongeschil. Het staatsmetrobedrijf biedt de werknemers een loonsverhoging van 8,8% aan, maar zij willen 12,2%. Een rechtbank had de arbeiders bevolen om weer aan het werk te gaan, omdat de actie illegaal zou zijn. Het bedrijf heeft daarop tientallen ontslagbrieven gestuurd naar personeelsleden die betrokken waren bij de stakingsactiviteiten. De gouverneur van Sao Paulo, Geraldo Alckmin, zei maandag dat de ontslagen onomkeerbaar waren.

Botsingen
De oproerpolitie is maandag slaags geraakt met honderden stakende arbeiders bij het Ana Rosa metrostation. De autoriteiten namen geen enkel risico. Er werd met helikopters gevlogen, waarbij er met traangas werd gegooid om de demonstranten uiteen te drijven. De voorzitter van de vakbond, Altino Prazeres, zegt dat het niet de bedoeling is van de stakers om het WK te verpesten. “Wij zijn en blijven bereid om te onderhanden. Ik houd van voetbal! Ik steun onze nationale ploeg,'' zei hij tegen het persbureau Associated Press.

Al geruime tijd is er een grote mate van bitterheid over het geld dat wordt besteed aan het WK. Vorig jaar gingen meer dan een miljoen mensen de straat op in grote Braziliaanse steden om hun woede te uiten over wat zij zien als buitensporige uitgaven voor het WK en de Olympische Spelen in 2016 in Rio. De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft gezegd dat ze niet zal toestaan dat gewelddadige demonstraties het WK ontsieren. Er zullen duizenden extra politie en militairen worden ingezet om er voor te zorgen dat de wedstrijden vlot verlopen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May