Suriname heeft meer tijd nodig om Alcoa te antwoorden
09 Jun 2014, 16:05
foto
Vertegenwoordigers van de vakbeweging en Vereniging van Economisten in Suriname wachten op hun beurt om ontvangen te worden door de parlementaire commissie. (Foto: René Gompers)


Multinational Alcoa zal niet vóór 13 juni inhoudelijk antwoord krijgen van de regering over wat er verder gaat gebeuren met de bauxietindustrie. Er moet diepgaand gebogen worden om oplossingen te vinden voor de vraagstukken die Alcoa op tafel heeft gelegd. Vandaag hebben de eerste gesprekken plaatsgevonden tussen de parlementaire commissie en vertegenwoordigers van verschillende instanties en betrokkenen, waaronder ook de stuurgroep van de regering onder leiding van ondernemer Dillip Sardjoe.

Governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname en algemeen directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk van de presidentiële stuurgroep zeiden kort na hun gesprek met de parlementaire commissie dat er nog zeker enkele weken nodig zijn om het standpunt van Suriname te formuleren. Volgens Waaldijk moet tijd vanuit Surinaamse zijde helemaal geen probleem zijn. “Het is een zwaarwichtige kwestie met enorme effecten en daar moet je alle tijd voor nemen”, meent Waaldijk.

Zakelijke en grondige aanpak
Volgens Hoefdraad is het in de eerste plaats de Alcoa/Suralco die een probleem heeft en iets van Suriname vraagt. “Maar wij gaan rustig moeten kijken naar vooral het Surinaamse belang”, zegt de governor. Volgens hem vindt nu alleen informatie-uitwisseling plaats. Daarna worden er nog enkele speciale commissies samengesteld en buitenlandse adviseurs geraadpleegd. Waaldijk geeft aan dat dit proces best wel enkele weken tot langer dan een maand mag duren.
“Het gaat er niet om dat we praten over een vertrek of niet van de Suralco uit Suriname. Er is een probleem en daar gaan we heel zakelijk naar kijken”, zegt Hoefdraad. Volgens hem is het nu veel te vroeg om allerlei speculaties en mogelijke scenario’s op te werpen. We zijn in feite nog maar net bij het begin van de discussie”. Hoefdraad zegt dat de afgelopen vijftig jaar de bauxietsector verschillende up- and down-momenten heeft gekend. Genoemd moeten worden het sluiten van de smelterij, de terugval van de productie en de vele ontslagen in de jaren tachtig. We hoeven niet achteruit meer te kijken. We zitten nu met een situatie en gaan er goed naar kijken”, stelt Hoefdraad.

De gesprekken in het parlement zijn vandaag iets na 9 uur begonnen. Vandaag zijn onder andere de visie gevraagd van Staatsolie, het bauxietinstituut, de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en andere overheidsinstanties die te maken hebben met de mijnbouwsector. Vanmiddag staan ook gesprekken op de agenda met de verschillende vakorganisaties, waaronder de Algemene Werknemers Organisatie van de Suralco, waarbij honderden contractarbeiders zijn aangesloten.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May