Gratis voetcontrole voor mensen met diabetes op Veerplein
07 Jun 2014, 22:00
foto
De Lions bezig met screening van personen met diabetes.


Personen met diabetes hebben vandaag een gratis screening van de voeten kunnen doen op het Veerplein in Commewijne. Lions Club Commewijne en de stichting Diabetes Educatie Suriname hebben een project geïnitieerd waarbij burgers van Commewijne de mogelijkheid hadden om hun gewicht, lengte en bloeddruk te laten meten. Ook kregen de personen die gebruikt maakten van deze gelegenheid meteen voorlichting over diabetes.

''We hebben vandaag een speciale activiteit en dat is dat de voeten worden nagekeken. We weten allemaal hoe belangrijk voeten zijn, want als we dat niet hebben, kan je nergens naartoe gaan'', zegt Liesbeth Berggraaf, voorzitter van Diabetes Educatie Suriname. Diabeten hebben vaak last van wonden aan de voeten. In ernstige gevallen moet de voet geamputeerd worden. "Om te voorkomen dat ze met zulke problemen worden geconfronteerd, is het van belang dat de voeten goed gescreend worden", merkt Berggraaf op. Tijdens de screening wordt nagegaan of de zenuwen en de bloedvaten werken en hoe de nagels eruit zien. Drukken de nagels teveel dan is de kans groot dat er wonden ontstaan.

Extra aandacht voor voeten
Berggraaf zegt zich te verbazen dat de burgers nog steeds niet beseffen hoe belangrijk het is dat de voeten goed worden verzorgd. ''We gaan naar de kapsalon, we doen manicure en pedicure, maar we kijken niet eens naar onze voeten, terwijl deze ons moeten dragen. De voeten hebben extra aandacht nodig'', benadrukt Berggraaf.

Voor de Lions Club Commewijne is dit project het vijfde voor dit jaar, vertelt clubpresident Roy Boedhoe. Wekelijks worden reeds metingen gedaan op het Veerplein, echter is vandaag gekozen om extra aandacht te besteden aan de diabeten. ''Vandaag is het bijzonder omdat wij hebben geconcentreerd op de suikerpatiënten, waarbij vooral de voeten worden gecontroleerd'', zegt Lion Sheilendra Girjasing. Hij deelt mee dat de Lions Club steeds een bijdrage zal blijven leveren op het gebied van gezondheid, omdat er schrikbarende ontwikkelingen in Suriname zich voordoen op dit gebied. De resultaten van de metingen worden steeds doorgeleid naar de desbetreffende instanties zoals het ministerie van Volksgezondheid. Ruim honderd burgers hebben uiteindelijk gebruik gemaakt van deze gelegenheid om hun voeten te laten screenen.

ASP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May