Slachtoffer gehoord in mensensmokkelzaak
07 Jun 2014, 02:00
foto


Een Chinese vrouw is in een mensenhandelzaak gehoord door rechter Sieglien Wijnhard. Een Chinese ondernemer zou medeplichtig zijn. De zaak kwam aan het rollen toen één van de illegale Chinezen na mishandeling overleed op de Spoedeisende Hulp. De Chinese vrouw is als één van de slachtoffers gehoord.

Ze heeft verklaard dat zij in China is benaderd door een vriend van een vriend om naar Suriname te gaan. Ze zou een baan krijgen met een salaris tussen de US$ 1.000 en US$ 1.500. De vrouw heeft ingestemd. Ze is samen met zes anderen in december van het afgelopen jaar afgereisd naar Suriname. Eerder had het slachtoffer bij de politie verklaard dat haar was voorgehouden dat zij naar Brazilië zou gaan. Pas in Suriname zag zij op haar mobiele telefoon dat zij in Suriname was. Zij beweerde dat de groep met de boot is overgestoken, waarna zij met een wagen is vervoerd naar Paramaribo.

De Chinese ondernemer zou het voertuig hebben bestuurd, waarin de slachtoffers zijn getransporteerd. De vrouw had al iets langer dan een maand gewerkt toen een man uit de groep overleed in het ziekenhuis. Het slachtoffer verklaarde dat de verdachte haar had uitbetaald en dat zij als serveerster werkte in een bar. Zij bemoeide met niemand en werd naar het werk gebracht met een wagen. Na werktijd werd zij weer afgezet. Het slachtoffer vertelde ook dat de verdachte haar bescheiden had genomen om haar verblijf in orde te maken. Haar was beloofd dat zij een visum van drie jaar zou krijgen. Zij kon zich vrij bewegen en heeft nooit om hulp gevraagd.

De verdachte blijft volhouden dat hij onschuldig is. Hij zou niets van mensensmokkel afweten. De bar is van iemand voor wie hij werkt en hij zou haar nooit uitbetaald hebben. Het slachtoffer verklaarde dat iemand anders de groep had begeleid.

Raadsman Frank Truideman zei dat er geen sprake kan zijn van mensensmokkel. De verdachte woont al zestien jaren in Suriname en is voor het eerst in aanraking gekomen met justitie. Daarnaast moet er volgens de advocaat aan drie eisen worden voldaan, wil er sprake zijn van mensensmokkel. De ‘smokkelaar’ met de persoon naar Suriname laten komen. Hij moet het formulier hebben ingevuld en tenslotte moet hij de persoon verder begeleiden. Volgens Truideman heeft de verdachte geen van deze feiten gepleegd. Hij heeft de rechter gevraagd om de vrijheidsbeneming van de verdachte op te schorten.
Wijnhard merkte op dat het onderzoek uitsluitend gericht is op verhoor van de verdachte, het strafdossier en het horen van het slachtoffer. Zij stelde de verdachte voorlopig vrij, maar maande hem aan op alle andere rechtszittingen aanwezig te zijn. Deze zaak wordt op 3 juli verder behandeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May