Autoloze maandag wordt grote uitdaging
06 Jun 2014, 01:00
foto
Wilgo Koster, coördinator van de Boy Scouts of Suriname ontvangt de vergunning van districtscommissaris Mohamad Kasto.


Suriname doet voor het eerst mee aan Wereld Autoloze Dag op 22 september. Het evenement wordt georganiseerd door de Boy Scouts of Suriname. Mohamad Kasto, districtscommissaris van Paramaribo Noordoost, heeft donderdag de vergunning overhandigd aan Wilgo Koster, coördinator van de Boy Scouts of Suriname. “Het wordt een grote uitdaging”, zei Kasto. “22 september valt op een maandag.”

De samenleving zal regelmatig op de hoogte gebracht worden van de verkeerssituatie op de dag, deelde Kasto mee. “Men heeft drie maanden de tijd om te werken aan alternatieve routes en parkeergelegenheden. De komende tijd zal er een inventarisatie gemaakt worden van alle parkeerplaatsen rond de binnenstad. Er zal echt geen kans bestaan om een ‘boro’ te nemen.”

Koster haalde aan dat op de voorlopige resultaten van de metingen gedaan op 22 april er nu al niet rooskleurig uitzien. Er zit vijf maal de toegestane vervuiling in de lucht per vierkante kubieke meter. Aan het eind van de maand zal de tweede ronde van metingen uitgevoerd worden. Deze zullen vergeleken worden met de metingen op de autoloze dag. “Het gaat erom dat we een schone binnenstad willen hebben. Het is een hele uitdaging maar wie weet zullen de resultaten van deze dag leiden tot meer autoloze dagen. Heel veel instanties kijken ook uit naar wat er komt uit zo’n autovrije binnenstad. Immers, de overheid heeft al plannen om de binnenstad autovrij te maken. Dit is een goede pilot.”

Al de straten tussen de Keizerstraat, de Zwartenhovenburgstraat, de dokter Sophie Redmondstraat en Waterkant zullen vrij gemaakt worden van gemotoriseerd verkeer. Ook de mensen die er al geparkeerd staan zullen geen gebruik mogen maken van hun vervoer. De afsluiting zal duren van acht uur ‘s morgens tot vijf uur in de middag. Alleen fietsen en lopen is toegestaan. “Er zullen duizend en één redenen zijn om dit niet te doen. Er is maar één reden om het wel te doen: gezondheid. Gezondheid van het milieu en van ons zelf”, zegt Kasto.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May