Bewustwording duurzaam gebruik maken milieu
05 Jun 2014, 06:00
foto


De Verenigde Naties heeft 5 juni uitgeroepen tot Wereld Milieu Dag waarbij de UNEP (United Nations Environmental Program) tracht om landen bewuster te maken om duurzaam om te gaan met hun milieu.
Sedert het bestaan van de mensheid worden er milieubelastende activiteiten ontplooid die in meerdere of mindere mate tot verstoring van het leefmilieu hebben geleid. De verstoring van het leefmilieu vormt een bedreiging voor elk levend wezen, waaronder de mens. Door de steeds toenemende moderne technologie van de geïndustrialiseerde landen komen steeds meer broeikasgassen vrij in de atmosfeer met als gevolg een opwarming van de aarde.

Suriname behoort tot de top 10 landen om mogelijk slachtoffer te worden van Global Warming. De gevolgen voor Suriname zijn uiteenlopend en kunnen zijn een verhoging van de zeespiegel, hoge temperaturen, extreme droogte en zelfs veelvuldige springvloeden. Surinamers zijn over het algemeen niet bewust van de bescherming van hun eigen milieu. Een awareness progam via de media zal het bewuster omgaan met het milieu bevorderen. Het rondslingeren van petflessen en afval vormt nog steeds een groot gevaar voor mens en milieu.

Studies tonen aan dat de gevolgen van zeespiegelstijging negatieve invloeden zullen hebben op de economische activiteiten in de vlakke kustgebieden. De effecten voor de Surinaamse economie zullen enorm zijn aangezien vele van onze economische activiteiten in de jonge kustvlakte plaatsvinden. Onze landbouwgronden liggen aan de jonge kustvlakte waardoor klimaatverandering zeker ook invloed zal hebben op de landbouw. Langdurige periodes van droogte zullen heel nadelig zijn voor de verschillende soorten landbouwgewassen. Door de hoge temperaturen kunnen landbouwgewassen mislukken waardoor de mens zal worden aangewezen op slechte eenzijdige voeding die kan leiden tot ondervoeding. Het steeds verder binnendringende zoute zeewater zal heel veel landbouwgronden verzilten en zal de grond onbruikbaar worden voor de landbouw. Dit heeft als gevolg dat er voedseltekorten zullen optreden. De gevolgen van klimaatverandering zijn al in vele landen merkbaar met als gevolg dat de leefomstandigheden van de mens aan het verslechteren zijn. De fundamentele oftewel basisrechten van de mens komen op het spel te staan.

Suriname is lid van de wereldgemeenschap en wordt ook geconfronteerd met het fenomeen klimaatverandering. Dit is een probleem waarvan we allemaal de effecten nu reeds ondervinden ongeacht als we wel of niet debet zijn aan het veroorzaken van de opwarming van de aarde. Suriname zal zeker niet gespaard blijven van de gevolgen van klimaatverandering

Rewtie Sietaram LL.B.
Hoofdbestuurslid VHP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May