Alcoa legt alternatieven vast in brief
03 Jun 2014, 20:00
foto


Op verzoek van de regering heeft de Alcoa/Suralco-delegatie het gesprek van 29 mei vastgelegd in een brief. Aquilino Paolucci, de regionale president van Alcoa voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied en Suralco-managing director Ruben Halfhuid, hebben tijdens dat gesprek met minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen de stand van zaken en de toekomstperspectieven van de multinational voor Suriname aangegeven.

De Alcoa heeft Suriname meegedeeld om de jaarproductie van bauxiet naar een derde terug te brengen om de periode tot 2018 te overbruggen. Tegen 2018 zou de nieuwe mijn te Nassau af moeten zijn. Vóór 13 juni 2014 moet de regering antwoord geven. Suriname en Alcoa/Suralco moeten binnen een jaar een gezamenlijke conclusie hebben geformuleerd voor het energievraagstuk en de financiële ontwikkeling van de reserves van het Nassau-gebergte door een derde mijncontractor.

President Desi Bouterse heeft het parlement meegedeeld dat er een antwoord zal worden geformuleerd. De regering is bezig een internationale consultant aan te trekken voor dit nationale vraagstuk.

De Alcoa stelt dat de productievermindering in het derde kwartaal van dit jaar moet plaatsvinden, om de reserves optimaal uit te smeren tot 2018. De alternatieven die de multinational op tafel heeft gelegd, behelzen ook het ontslag van honderden arbeiders. Ook wil hij minder betalen voor de olie die Staatsolie levert. Om zijn doelstellingen te bereiken, moet de Staat Suriname inkomen in vooral de energiekosten. De alternatieven die Alcoa op tafel heeft gelegd, zijn afgezet tegen de achtergrond van de dalende vraag naar aluinaarde en de duurdere productiekosten.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May