President: Suralco wil productie met een derde verminderen
03 Jun 2014, 18:08
foto


President Desi Bouterse heeft De Nationale Assemblee zojuist deelgenoot gemaakt van de ernstige situatie die ontstaan is rond Suralco/Alcoa. De multinational wil zijn aluinaardeproductie met een derde terugbrengen. De ontginning van bauxiet in het Nassaugebied zal ruim vier en een half jaar duren. Daarom wordt de productie drastisch verminderd. Al jaren lijdt Suriname ettelijke miljoenen aan verlies in de bauxietindustrie en betaalt veel meer aan Suralco dan hij aan inkomsten krijgt.

Op 29 mei was Aquilino Paolucci, de regionale president van Alcoa voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, in Suriname. Er is een onderhoud geweest op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Daar zijn de opties die er zijn, op tafel gelegd. Daarna is het gesprek schriftelijk vastgelegd. Bouterse ging gedetailleerd in op deze kwestie en onderbouwde zijn mededelingen met cijfers.

Bouterse deelde mee dat ruim tweehonderd werknemers afgevloeid zullen worden en nog eens zevenhonderd tot achthonderd personen die contractarbeid verrichten. Ook de overeenkomst met Boskalis die bauxiet mijnt, zal Suralco niet kunnen nakomen. Aan Suriname wordt gevraagd om de kosten te helpen dekken. Suralco wil een lagere prijs voor de olie die geleverd wordt door Staatsolie. Ook moet er meer worden neergeteld voor de energie uit Afobaka. De president benadrukte dat het hier om een bijzonder ernstig probleem gaat, waar hij de vertegenwoordiging van het volk bij wil betrekken. Hij legde uit dat het geen coalitie of oppositie probleem is, maar dat het gaat om Suriname. Hij is bereid te luisteren naar adviezen van het parlement.

(Meer nieuws volgt)
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May