Suriname: NAM moet MDG's opnieuw onderzoeken
03 Jun 2014, 10:00
foto
Ambassadeur Henry MacDonald


Suriname heeft de lidlanden van de Niet gebonden beweging (NAM) aangespoord de millenniumdoelen (MDG’s) opnieuw te onderzoeken. De MDG’s staan voor ontwikkeling en controle van niet-overdraagbare ziekten, de mensenrechten, in het bijzonder als het gaat om vrouwen en meisjes en klimaatsverandering.

Ambassadeur bij de Verenigde Naties, Henry MacDonald, heeft dat gezegd op de gisteren afgesloten 17de bijeenkomst van de NAM in Algiers, Algerije. "Niet- overdraagbare ziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak in lage en midden inkomens landen , waaronder die in het Caribisch gebied , wat leidt tot verminderde productiviteit."

MacDonald heeft gesteld dat de verantwoordelijkheid van de MDG’s zwaar drukt op de ontwikkelingslanden. “Het is onze plicht om de fout van de MDG’s te keren en ervoor te zorgen dat de preventie en controle van niet-overdraagbare ziekten adequaat wordt verwoord in de ontwikkelingsagenda na 2015.” Volgens de diplomaat moeten lopende en de nieuwe wereldwijde gezondheidsuitdagingen op een duurzame en rechtvaardige manier worden aangepakt.

Uitdagingen blijven
Suriname heeft nota genomen van de vooruitgang die is geboekt voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen, maar merkte op dat "de uitdagingen blijven voor miljoenen vrouwen en meisjes." MacDonald heeft een hartstochtelijk pleidooi gehouden voor de ontwikkelingslanden om meer te doen om gendergelijkheid en - met name - de flagrante schendingen van de mensenrechten en de marginalisering van vrouwen en meisjes aan te pakken.

"In sommige delen van de wereld kampen meisjes met aanzienlijke belemmeringen om een opleiding te krijgen. Vrouwen en meisjes worden nog steeds geconfronteerd met de gruwelijke daden van geweld, met inbegrip van seksueel geweld en de mensenhandel. In veel landen van de wereld zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in het politieke leven. De internationale gemeenschap heeft de plicht om ervoor te zorgen dat de andere helft van de mensheid is uitgerust en niet gehinderd om al hun mogelijkheden te verwezenlijken," verwoordde MacDonald zijn oproep.

Suriname is kwetsbaar voor klimaatverandering en is een van de meest beboste landen in de wereld. “ Het is daarom van het grootste beland dat de ontwikkelde landen het voortouw nemen in de aanpak van de gevolgen van de klimaatverandering in overeenstemming met de beginselen en bepalingen van het VN-klimaatverdrag.” De VN-ontwikkelingsagenda zou zich na 2015 moeten richten om de verbinding tussen economische , sociale en ecologische aspecten van duurzame ontwikkeling op een evenwichtige manier te verwoorden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May