OW pakt beleid dienstvoertuigen drastisch aan
03 Jun 2014, 02:00
foto
Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken.


Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft enkele drastische maatregelen doorgevoerd over het gebruik van dienstvoertuigen en brandstofverbruik. Dat zegt OW minister Rabin Parmessar. Vanaf zijn aantreden heeft de bewindsman geconstateerd dat ambtenaren misbruik maakten van hun recht op een dienstvoertuig. Een van de doelstellingen van de minister is om waar mogelijk te bezuinigen. Daarom vond hij het noodzakelijk om maatregelen te treffen.

Standaard behoren alle dienstvoertuigen voorzien te zijn van een blauwe kentekenplaat, echter kan in bepaalde gevallen hiervan worden afgeweken en wordt er een geel nummerbord aangebracht.
''Het huidige beleid is er op gericht om zeer grote terughoudendheid te betrachten voor wat betreft het verstrekken van gele kentekenplaten. Het gaat immers om overheidsvoertuigen, die ook als zodanig herkend moeten kunnen worden. Dit herkenningsteken voorkomt tevens misbruik van de dienstvoertuigen'', meent Parmessar. Voor wat betreft de brandstofvoorziening zijn er verschillende maatregelen getroffen, vertelt hij. Zo zijn er vaste dagen vastgesteld voor het mogen tanken van de voertuigen en moet een bestelbon worden overgelegd.

Brandstofverbruik verminderd
De minister zegt dat in het verleden reeds op de maandagochtend op het parkeerterrein van het ministerie, dienstvoertuigen stonden die vanaf het dak tot aan de wielen rood zagen van bauxietstof. ''De gebruikers namen niet eens de moeite om de sporen van hun activiteiten in het weekend weg te wissen, zover was de mentaliteit al gedaald''. Parmessar stelt dat er zelfs situaties voorkwamen waarbij er taxi werd gereden met dienstvoertuigen. "Je had gevallen waarbij de partner de werknemer op OW afzette met het dienstvoertuig, en daarna ermee vertrok. Met het dienstvoertuig werden dan boodschappen gedaan en werden de kinderen naar school gebracht en gehaald. Wanneer zo een medewerker dan voor de dienst moest uitrijden, moest er een ander dienstvoertuig ter beschikking worden gesteld".

Nu is de nieuwe situatie dat ambtenaren die geen onregelmatige werktijden hebben, hun dienstvoertuigen na 3 uur 's middags op het ministerie moeten achterlaten. "Slechts die medewerkers die ten behoeve van de dienst ook buiten de reguliere werktijden mobiel moeten zijn, mogen het dienstvoertuig 1 x 24 uur ter beschikking hebben". Zelfs in deze gevallen wordt het gebruik van voertuigen gemonitord. Alle auto's van OW zijn inmiddels voorzien van een GPS, waardoor alle bewegingen gevolgd kunnen worden. Zo goed als alle voertuigen die voorzien waren van een geel nummerbord, zijn inmiddels voorzien van de blauwe dienstkentekenplaten. Er is een controlesysteem opgezet bij het verstrekken van brandstof. Dit systeem wordt binnenkort ook nog geautomatiseerd. Parmessar zegt dat met deze maatregelen het brandstofverbruik met gemiddeld 25% teruggebracht is.

ASP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May