Weg bij Cottica brug vertoont diepe verzakkingen
01 Jun 2014, 00:00
foto
Minister Rabin Parmessar (met hoed), Guido Koorndijk van Firm Engineering en deskundigen orienteren zich bij de Cottica brug, waar de weg verzakkingen en scheuren vertoont. (Foto: ASP)


De weg bij de Cottica brug ter hoogte van de Abadoekondre aan de Oost-Westverbinding in Marowijne, heeft diepe scheuringen en verzakkingen. Zeker 50 meter van de weg moet dringend worden hersteld. De scheuringen en verzakkingen beginnen ruim 300 meter voor de brug. De minister van Openbare Werken (OW), Rabin Parmessar, is zaterdag met een team van deskundigen uitgerukt om de schade te bekijken.

''Laat me alvast beginnen te zeggen dat we na overleg hebben besloten de weg niet af te sluiten, want dat is de grootste bezorgdheid van de bewoners van Marowijne. Niemand hoeft een omweg te maken, maar er zullen wel terstond maatregelen getroffen worden voor automobilisten. Er zullen controlewerkzaamheden komen, zodat automobilisten op een rustig tempo hier voorbijgaan, want er wordt gereden met snelheden tot 120 km'', is de eerste reactie van de bewindsman. Daarnaast zal maar een gedeelte van de weg open zijn voor de automobilisten, zodat in de tussentijd wordt gewerkt aan de andere zijde en daarna omgekeerd, vertelt hij.

Om deze wegstrekking, die ruim vier jaren terug is opgeleverd te herstellen, moet er eerst een bodemonderzoek worden gepleegd, deelt Guido Koorndijk van Firm Engineering mee. Hij zegt samen met MNO Vervat verbaasd te zijn dat er scheuringen zijn ontstaan. ''Er is een duidelijk probleem met de weg. We hebben over een strekking van 50 meter scheuringen en verzakkingen in de nieuwe weg. Hier hebben we samen met MNO vervat 75 km weg aangelegd en alles is prima verlopen'', zegt Koorndijk. Volgens hem is er in dit traject van de weg een probleem in de fundering ontstaan. Er zal als eerste worden onderzocht wat er in de diepte gebeurd en wat de oorzaak is van de scheuringen en verzakkingen.

Vermoedt wordt dat de oorzaak te maken heeft met de zachte klei. ''We moeten onderzoeken hoe deze failures hebben plaatsgevonden''. Koorndijk zegt dat over de 140 km wegstrekking van Meerzorg naar Albina tot nu toe alleen dit gedeelte plotseling problemen oplevert. ''Maar dat kan natuurlijk gebeuren''. Het is nog onduidelijk hoe lang het onderzoek zal duren en wanneer de weg helemaal is hersteld. ''Belangrijk is dat het verkeer wel open is''. Tijdens het bezoek van de minister en zijn team reed ABOP-parlementariër Marinus Bee langs. Hij is blij met de snelle actie van het ministerie. Bee had ook aan de bel getrokken.

ASP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May